Una mirada al món cultural de la comarca, en la presentació del llibre El canonge Adanagell de Vic, amb els autors Jesús Alturo i Tània Alaix

Comparteix

El divendres 28 de maig a les 19h la biblioteca acull la presentació del llibre, “El canonge Adanagell de Vic (ca. 860-925), llavor de noves semences: la cultura a la diòcesi d’Osona en els primers temps carolingis”, editat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Comptarà amb la presència dels seus autors, el catedràtic de Paleografia, Codicologia i Diplomàtica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Jesús Alturo i la investigadora predoctoral i becària de FPU de la UAB, i membre del Seminari de Paleografia, Codicologia i Diplomàtica, Tània Alaix.

Un llibre on els professors refan el món cultural del bisbat de Vic en els primers anys de la seva restauració. Presenten una nova visió de les principals institucions culturals: escoles, escriptoris i biblioteques, i també dels actors de cultura: els homines scholastici.

Una recerca sobre els orígens culturals de Vic i els seus personatges més importants en època carolíngia, que refà la visió fins ara donada, d’aquest període a les contrades osonenques. Un llibre que aporta nova informació i proves fefaents sobre la formació dels nous escrivans i la manera com treballaven i que ha permès la identificació dels autors de les còpies de diversos manuscrits sencers, de simples fragments de còdexs i de diplomes anònims, amb noms com Altimir, At, Eiximèn, Isarn, Llop o Recared, entre molts d’altres.

Una investigació on el nostre municipi, Tona, té una presència rellevant. El canonge Adanagell, protagonista principal, va ser qui va posar per escrit, l’acta de consagració de l’església del castell de Sant Andreu de Tona, tenint fins i tot propietats al municipi.

Sobre els autors, Jesús Alturo i Tània Alaix

Jesús Alturo i Perucho és catedràtic de Paleografia, Codicologia i Diplomàtica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), membre del Comité international de paléographie latine, fundador i director del Seminari de Paleografia, Codicologia i Diplomàtica de la UAB, i autor de més de 300 publicacions.

Tània Alaix i Gimbert ha estat bibliotecària de la Biblioteca de Catalunya, i actualment és investigadora predoctoral i becària de FPU de la UAB, i membre del Seminari de Paleografia, Codicologia i Diplomàtica d’aquesta universitat.

Ambdós investigadors col·laboren en tots llurs estudis, centrats particularment en la Història de la cultura en època medieval. Darrerament han publicat, entre altres obres, les Chartae Latinae Antiquiores Cataloniae, 3 vol. o A new critical edition of the Vatican Planctus monialis and another unknown Planctus monialis from Obarra.

Jesús Alturo a Twitter

Tània Alaix a Twitter, Instagram, Facebook.

També et pot interessar