TV3 homenatja a Maragall amb un documental

Comparteix

Tv3 i Benecé produeixen un documental sobre Joan Maragall. Amb el títol “Una flama al cor” el director Josep Maria Mañé retrata els últims anys de vida de l’autor de la Vaca cega, commemorant així la mort del poeta.

El documental està dividit en cinc parts, en què els versos i la prosa de Maragall es barregen per evocar els temes preferits de la seva obra: la vida, la ciutat, la natura, la pàtria i l’esperit. S’hi sumen la veu en off d’alguns testimonis especialitzats com Lluís Quintana, Glòria Casals i Pere Maragall, entre d’altres.

Joan Maragall (Barcelona, 1860-1911), conegut popularment com a poeta, és també autor d’assajos d’interès ideològic, cultural i polític, i de traduccions. D’esperit romàntic i partícep del moviment modernista, la seva teoria de la “paraula viva” en poesia no tan sols té una significació estètica sinó també humana, ja que entén el fet poètic com a manifestació natural, no elitista, pròxima a la societat i capaç d’influir-hi. La seva producció poètica compta amb poemes tan difosos com Cant espiritual, El cant de la senyera, La vaca cega, La sardana, Oda a Espanya i El comte Arnau. Destaquen les seves traduccions de Goethe, Novalis, Píndar, Homer i Nietzsche. Arran de la crisi de la Setmana Tràgica (1909), i gairebé sol entre els intel·lectuals, reacciona amb els articles Ah, Barcelona…, La ciutat del perdó i L’església cremada, insistint en la part de responsabilitat que pertoca a la burgesia catalana. Proclamat Mestre en Gai Saber (1904), fou membre fundador de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans.

Per a saber mésA la Biblioteca trobaràs:

Antologia poètica. Barcelona : Barcanova, 1990
Antologia poètica. Barcelona : Edicions 62, 1998
El Cel ben serè. Barcelona : Cruïlla, 2003
Visions & cants. Barcelona : Edicions 62, 2005
Visions i cants. Barcelona : Laia, 1984

També et pot interessar