Turons de Tona

Comparteix

L’entorn de Tona sorprèn per la diversitat de paisatges que s’hi poden contemplar. El paisatge és típicament agrícola, però es troba fragmentat per les petites illes que formen els turons de la Plana. Aquests turons, denominats “turons testimoni”, són testimoni relicte de la història geològica i del paisatge vegetal primitiu de la Plana de Vic. Al municipi de Tona n’hi ha uns quants com el turó del Pla de Tona, el turó del Castell o el turó de Puigbonic. Els turons actuen de refugi i de corredor biològic per a la fauna entre les zones naturals del Montseny, els cingles de Bertí, el Moianès i el Lluçanès.

La Ruta dels Turons és un sender curt, d’uns sis quilòmetres, còmode de fer a peu i amb clima sec, també es pot recórrer amb bicicleta tot terreny o amb cavall. Si ha plogut, convé equipar-se una mica, ja que caldrà creuar un rierol.

El camí es planer, excepte el tram d’ascens al puig del Castell.

L’itinerari, que comença al centre del poble, permet conèixer dos turons de margues grises, tan típics de la Plana de Vic: el turó del Castell i el de Puigbonic.

La Ruta, al començament, comparteix un tram del Sender Circular de Petit Recorregut de Tona (PR-C43). Poc després del turó del Castell, es pot seguir en els dos sentits.

La Ruta dels Turons té una clara vocació cultural i divulgativa. Per això, uns plafons grans informen de l’entorn natural; en concret, de la roureda, de la vegetació de ribera i de la fauna.

Característiques tècniques
Distància: 6 km. aproximadament
Temps: 2 hores aproximadament
Dificultat: Baixa. Es pot fer a peu o en bicicleta

Descarrega la ruta dels turons de Tona en pdf

També et pot interessar