Sobre el foment de la lectura o el foment de l’engany

Comparteix

Avui tenim el plaer de recomanar-vos l’article del manresà Josep Maria Aloy, Fomentem la lectura o fomentem l’engany?, on reflexiona sobre el paper dels docents en el foment de la lectura, i el de qualsevol persona que vulgui encoratjar el gust per llegir “no podem ser tan ingenus i pensar que això de fomentar la lectura és sempre una activitat tan dolça com formativa i d’una trascendència capital en l’educació dels nois i noies. A vegades més valdria que alguns dels qui fan llegir es dediquessin a una altra activitat menys “delictiva”. Les seves paraules van ser reproduïdes posteriorment a la revista digital Núvol. 
Els comentaris rebuts l’han portat a un nou recull de reflexions de la que també recomanem la seva lectura, El foment de la lectura, el foment de la dignitat

Sobre Josep Maria Aloy

Va néixer a Manresa l’any 1948, on ha viscut sempre. Va estudiar Filologia catalana a la Universitat de Barcelona i va donar classes de llengua i literatura durant quinze anys a l’escola Badia-Solé de la capital del Bages. Durant els últims trenta anys ha treballat al Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya en el camp de la delinqüència juvenil. Com a resultat d’aquesta feina, l’any 1991 va merèixer el Premi Serra i Moret de civisme per la novel·la Queni, basada en un cas real.

De la seva etapa com a mestre, n’ha mantingut sempre més el contacte amb la literatura infantil i juvenil. Ha format part de diversos jurats literaris, ha estat assessor de l’editorial La Galera, ha exercit la crítica i encara continua escrivint sobre llibres en diverses revistes, especialment a Escola Catalana. Com a autor, ha publicat dos contes: Renoi, quin conte! (1996) i Una picoreta estranya (2000). Especialista en l’obra de Josep Vallverdú, n’ha esdevingut el seu biògraf. L’any 1991, va publicar Contes en òrbita, un estudi de vint-i-un contes d’aquest escriptor i, l’any 1998, el llibre Camins i paraules: Josep Vallverdú, l’escriptor i l’home. Sobre aquest autor, va obtenir també el premi Recull-Rafael Cornellà de retrat literari, amb Gira-sol d’una història (retrat literari de Josep Vallverdú), l’any 1994.

A la Biblioteca trobaràs

Renoi, quin conte! / Josep M. Aloy. L’Arca, 1996
M’agrada llegir: com fer els teus fills lectors / edició de Joan Portell; Josep Maria Aloy … [et al.]

Per a saber més

També et pot interessar