Segon Cicle d’Educació infantil

Comparteix

La Biblioteca Caterina Figueras de Tona és un espai cultural que té com a una de les seves línies de treball prioritària la dinamització lectora. Vol potenciar el gust per la lectura i despertar la curiositat pels llibres, perquè a la Biblioteca es poden fer moltes més coses que els deures.

La nostra intenció amb aquestes formacions d’usuaris és que els nens busquin, remenin, observin, mirin i escullin llibres i alhora mostrar a aquest espai com un lloc divertit, on no cal fer exàmens, ni omplir fitxes per a conèixer què hi poden trobar, perquè això ho aprendran a través d’explicacions disteses i del joc.

Des de la Biblioteca Caterina Figueras portem a terme aquestes formacions amb la intenció de:
Aproximar els nens i nenes al món de la lectura, a passar-s’ho bé amb els llibres i animar-los a fer ús de la biblioteca pública.
Formar en actituds, hàbits i valors, per al bon ús de l’equipament.
Donar a conèixer l’espai i els recursos de la Biblioteca adreçats a la seva edat.
Formar usuaris autònoms en l’ús de la Biblioteca pública.
Valorar i respectar un servei públic d’informació, cultura i lleure, gratuït i obert a tothom.

En aquest sentit, la Biblioteca de Tona realitza les següents activitats programades per als cursos de P-3, P-4 i P-5:

Lots de llibres a les escolesEl personal de la Biblioteca visita un cop per trimestre les aules de P-3, P-4 i P-5, on presenta un lot de llibres que es deixa a les classe durant aquest període. D’entre tots els documents es comenten cinc llibres i la resta es deixen per a que siguin els mateixos alumnes qui els descobreixin. Les visites conclouen amb l’explicació d’un conte.


La Rateta, un personatge màgic, amant dels llibres i de la lectura, ens acompanya durant les visites a les Escoles bressol.

Informació per al professorat:
 • Com a mesura de control del lot de llibres s’inclou un llistat amb els exemplars deixats a l’aula.
 • El professorat i/o els alumnes tenen l’opció d’escollir els documents. En cas que no ho facin, la selecció es realitzarà partint dels criteris del personal de la Biblioteca. 
 • Els lots van acompanyats d’unes notes que contenen jocs, endevinalles, cançons, refranys, curiositats… S’han creat amb la intenció que els nens i nenes rebin una informació periòdica de la Biblioteca. La col·laboració del professorat és imprescindible per fer-les arribar als seus destinataris. Veure notes (P-3, P-4, P-5).
 • Cada classe disposa d’un carnet de biblioteca per emportar-se el lot trimestral i altres documents en préstec. En cas d’utilitzar aquest servei, el tutor en serà el responsable. 
 • Es sol·licita informació al professorat sobre temes específics que treballaran amb els alumnes, tant per cercar el material, com per evitar deixar tots els documents en préstec.
 • És indispensable la presència de la mestra del grup classe durant les sessions en les quals es presenta el lot i s’explica un conte.
 • La biblioteca disposa de llibres Pop-up (llibres desplegables), són una tipologia de documents molt atractius, però alhora molt delicats i d’un alt cost econòmic. S’ofereix la possibilitat de préstec d’aquest material, que només pot ser utilitzat per mestres i professors, éssent els responsables del seu bon ús i benestar. Veure llistat de pop-ups

Visites de les escoles a la Biblioteca


Es proposen visites per als grups de P-3, P-4 i P-5 a la Biblioteca. Es recomana que es realitzin entre una i tres vegades durant el curs escolar.

La visita s’estructura de la següent manera:
 • Benvinguda al grup classe i presentació de la Biblioteca
 • Activitat formativa
 • Temps per a la lectura i el contacte amb els llibres
 • Explicació d’un conte.

L’activitat  es conclou sempre amb l’explicació d’un conte.

Podeu accedir a les activitats proposades per als diferents grups a partir dels següents enllaços:
 • Activitats proposades per a P-3
 • Activitats proposades per a P-4
 • Activitats proposades per a P-5

Informació per al professorat: 

 • Les activitats estan concebudes per a grups poc nombrosos. Per aquesta raó, les sessions a la Biblioteca es fan per aula i no per curs.
 • És indispensable la presència de la mestra del grup classe durant les sessions en les quals es presenta el lot de llibres i s’explica un conte. 

Avaluació de les sessions formatives

Enquesta. Un cop omplerta cliqueu a Submit.

També et pot interessar