Recordem a la víctima més famosa de la guillotina, Maria Antonieta, de la mà de Stefan Zweig

Comparteix

Un 23 d’agost de 1755 naixia a Viena Maria Antonieta, filla de l’emperador austríac Francesc I i de María Teresa. El maig de 1770, amb catorze anys, va contreure matrimoni, amb Lluís XVI de França. Aquesta efemèride ens permet apropar-vos el magnífic retrat que l’escriptor i pensador Stefan Zweig va fer d’ella. Un quadre meravellós sobre la víctima més famosa de la guillotina: la seva tempestuosa arribada a Versalles, la frustració davant la fredor del seu espòs, el seu apassionat romanç amb el comte Von Fersen i, finalment, el caos i el terror que la revolució va portar amb si.

Stefan Zweig (Viena, 1881 – Petrópolis, el Brasil, 1942) va ser un escriptor enormement popular, tant en la seva faceta d’assagista i biògraf com en la de novel·lista. És l’escriptor en llengua alemanya més important del segle XX; autor de nombrosos llibres de ficció caracteritzats per la seva penetració psicològica i la seva bella prosa. Va escriure també diferents obres històriques i biogràfiques a partir d’una encomiable recerca i de profundes reflexions.

Va ser un escriptor compromès amb el seu temps, que va defensar postulats europeistes i pacifistes. La condició de jueu li va forçar a l’autoexili per a fugir de l’avanç del nazisme que va acabar ocasionant la Segona Guerra Mundial. Tant les circumstàncies personals com la profunda angoixa davant l’enfonsament de l’Europa que preconitzava, li van portar a suïcidi, amb la seva esposa, al país on s’havia refugiat: el Brasil.

La seva capacitat narrativa, la perícia i la delicadesa en la descripció dels sentiments i l’elegància del seu estil el converteixen en un narrador fascinant, capaç de seduir-nos des de les primeres línies. A la biblioteca, trobaràs una bona part de la seva obra publicada.

També et pot interessar