Reconeixement a la figura del general Domènec Batet i Mestres al Museu d’Història de Catalunya

Comparteix

Avui, 17 de febrer de 2012 a les set de la tarda a l’Auditori del Museu d’Història de Catalunya, amb motiu del 75è. aniversari del seu afusellament, hi haurà un acte de reconeixement a la figura del general Domènec Batet i Mestres, que fou executat per haver-se mantingut fidel a la república després de l’aixecament feixista i com a repressió a la seva trajectòria professional.  Intervindran el seu biògraf i historiador, Hilari Raguer, i el catedràtic d’història contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona, Josep Maria Solé i Sabaté.

Les breus paraules que va escriure per acomiadar-se dels seus fills són un retrat sintètic de la seva personalitat, hereva del caràcter que molta gent de les comarques tarragonines ha rebut dels colonitzadors romans, i que es caracteritza per la rectitud moral, la fidelitat en el compliment dels deures, el respecte a la paraula donada, l’austeritat de vida, el coratge en els perills, l’estoïcisme en el dolor i la grandesa d’esperit en la desgràcia:

A mis hijos.

Sed buenos ciudadanos y cumplid siempre con vuestro deber cualquiera que sean las circunstancias que os depare el destino. Las naciones sufren mucho por no cumplirse sus leyes y el mal es mucho mayor cuando faltan a ellas los propios gobernantes.
Yo repaso mi vida toda y mi conciencia está tranquila y satisfecha. Seguid mi ejemplo y no cuente para vosotros el fin que yo he tenido. Son momentos de pasión en que se desatan los instintos perversos; la justicia huya espantada, no actúa y se viste de luto… Pero ella actuará.
Os bendice y abraza vuestro padre

Domingo

Per a saber més

Biografia del general Domènec Batet.

A la Biblioteca trobaràs

El General Batet. Hilari Raguer; pròleg de Raimon Gali. Barcelona: Abadia de Montserrat, 1994 

També et pot interessar