Qui va ser Joan Brossa? T’apropem a la seva figura i et convidem a veure les imatges d’un taller poètic visual

Comparteix

Aquí teniu les imatges del taller dedicat a l’artista barceloní, Joan Brossa. L’activitat desenvolupada per Qpertin, ens va aproximar a través del joc interactiu a una de les figures cabdals de la poesia avantguardista a Catalunya.

Avui a més de les imatges, i aprofitant que el 19 de gener del 2019 començarà oficialment l’Any Joan Brossa, amb motiu de la commemoració del centenari del naixement del poeta, volem apropar-te a un dels primers defensors de la poesia visual de la literatura catalana i a la seva aventura oberta, que va voler recórrer a través de totes les disciplines possibles.

Joan Brossa (Barcelona, 1919-1998), va ser poeta, però també dramaturg i artista plàstic. Les fronteres entre disciplines artístiques per a ell no van existir. Ferm defensor de l’experimentació, la seva obra conjuga poesia conceptual, teatre surrealista, guions de cinema experimentals, poesia visual, escultura i performance.

Els seus primers passos en l’àmbit literari els va donar a la seva joventut. Als disset anys, quan es trobava en l’exèrcit, va iniciar la producció poètica amb l’obra “Tercera Divisió”. Al seu retorn a Catalunya després de la Guerra Civil, coneix a un dels seus referents literaris, el poeta J. V. Foix, i comença a vincular-se amb els integrants del grup ADLAN, amb qui s’acosta al surrealisme i al dadaisme, entre altres avantguardes europees.

Anys més tard, el 1948, l’autor participa en la creació de la revista Dau al Set, conjuntament amb el poeta J. V. Foix, el filòsof Arnau Puig i els artistes Modest Cuixart, Joan Ponç, Antoni Tàpies i Joan-Josep Tharrats.

La seva obra, escrita en català i carregada també de profunditat política i compromís social (influència del seu amic João Cabral de Melo Net), va ser reconeguda amb importants guardons: Premi Nacional d’Arts Plàstiques en 1992, Premi Nacional de Teatre 1998 i la Medalla Picasso de la UNESCO. Va ser Membre i Soci d’Honor de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.

El temps l’ha assenyalat com a una de les figures cabdals de la literatura i les arts visuals del segle vint. Si ho vols comprovar tu mateix, vine a la Biblioteca i emporta’t a casa aquests llibres.

Per a saber més

També et pot interessar