Què és la vida?, Josep Palau i Fabre

Comparteix

Ens afegim a la commemoració del setè aniversari de la mort del poeta, assagista, narrador i dramaturg, Josep Palau i Fabre, considerat un dels màxims experts internacionals sobre l’obra i la personalitat de Picasso i una peça important en la represa de la literatura catalana de postguerra com a creador i editor de la revista Poesia i organitzador de recitals. 

Reproduïm un fragment, Vides de Picasso, Josep Palau i Fabre.

La Vida (l’existència)

Què és la vida?
L´home sembla haver vingut al món per preguntar-se constantment això: què és la vida? Aquest Arlequí exhaust, sobre fons vermell –un vermell brut que sembla haver absorbit tota la sang malalta que a ell li falta-, en dóna una resposta ben trista: la vida és aquest anant comprovant que no en tenim, que l´anem perdent de dia en dia, sense saber per què en l´han donada, per què ens la prenen.

Què és la vida?
A voltes la resposta és més optimista. Aquesta parella besant-se, cos contra cos –nu contra nu- amb el cap d´ella entre les dues mans d´ell, com un fruit d´or, en dona una versió més aconhortadora. Potser és la mateixa parella que ara s´està estirada, estimant-se: la delícia que recorre llurs cossos és tan intensa, que a vegades no se sap on comença la d´un i on fineix la de l´altre. Es diu que formen una sola carn. És això la vida? O és, això, per oblidar la vida? L´extrema vida, l’excés de la vida, és al marge de la vida? O és la vida tota que és al marge? Viure es oblidar la vida? Recordar-se de la vida, pensar-hi, és viure-la o és morir-la?

Què és la vida?
Quan ve la mort, aleshores sembla saber-se que és la vida: la vida ho és tot menys això. La vida és viure i és morir, és cantar i és plorar, és pensar-hi és distreure-se´n. Però aquest arlequí mort sabria dir-nos, si no ho fos, l´única cosa que la vida no és. Cada u s´aferra al que té i sembla estar-ne content com si fos un tresor: la seva misèria, o la seva malaltia, o el gos amb el seu os.
Però, què és la vida?
[………]

Per a saber més

Fundació Palau

A la Biblioteca trobaràs

Picasso i els seus amics catalans / Josep Palau i Fabre. Diputació de Barcelona, 2006
Poemes de l’alquimistaProa, 2008: una selecció / Josep Palau i Fabre. 

També et pot interessar