Prothus de Tona

Comparteix

Arran de la troballa de les restes d’un sireni prehistòric (Prototherium ausetanum) l’any 2006 al municipi de Tona, l’AMPA de l’EMMTona encarrega un element festiu que basat en aquesta troballa permeti representar diferents elements històrics de la població i vingui a enriquir el panorama musical i festiu de la població.

El Prothus (nom que se li atorgà al 2017 per votació popular), es regeix per un protocol festiu decidit per una comissió formada per l’AMPA EMMTona, els Flabiols de Tona, el Camp de les Lloses i una entitat convidada diferent cada any.

El Prothus té músiques i balls propis, sempre acompanyat del so del flabiol (en record dels flabiolaires que hi havia tant a Tona com a les rodalies), i durant els seus balls pot llançar foc i aigua rememorant la vinculació de la població de Tona amb l’aigua (balnearis, pagesia, el sireni…)

Intervenen diferents personatges en les actuacions, com són els Portadors (que s’encarreguen de la correcta evolució i ball de la bèstia), les Rieres (nenes que en record de la llegenda d’en Serrallonga i les dones de Cal Riera s’encarreguen de domar la bèstia), els Flabiolaires (que acompanyen musicalment l’element) i molts altres personatges que s’estan construint a l’entorn de l’imaginari festiu que crea el Prothus.

Què significa cadascuna de les parts del Prothus?

COS: Amb forma de peix, reprodueix la possible forma dels Sirenis (o vaques marines) prehistòrics

ALES: Hi ha uns grans que són una al·legoria al blat, per fer referència al passat iber i romà de Tona; així com la forta vinculació del sector de la pagesia que encara actualment és present a la població.

CLAU DE SOL: Hi ha dues claus de sol en una clara referència a l’AMPA de l’Escola Municipal de Música de Tona.

CAP: Amb semblances als dracs medievals, ens recorda la història medieval de la població on el el castell termanat de Tona és molt present a la vida actual dels tonencs.

MOSAICS: La cua té uns petits mosaics que, igual que l’aigua que llança la bèstia, fa referència als Balnearis i les seves aigües que tant han marcat la història de la població.

També et pot interessar