Primer acte dels 20 anys, la història de Tona a través d’imatges

Comparteix

El dilluns 8 de juliol no vam bufar espelmes per celebrar els 20 anys de la Biblioteca, però vam gaudir d’un regal excepcional, la visita de dos historiadors del municipi que ens van apropar al nostre passat a través de les imatges. Un recorregut visual per Tona a finals del segle XIX i principis del XX, a través de la història privada d’alguns tonencs que van cedir part de les seves fotografies familiars i a través l’arxiu fotogràfic d’alguns vilatans que van cedir la reproducció del seu arxiu, fent possible el llibre L’Abans: Recull gràfic de Tona (1890-1978), dels historiadors tonencs Carles Padrós i Carles Puigferrat.
L’hora i mitja de durada d’aquest acte ens va permetre veure en les fotografies molt més que al veí, al germà, al pare. A través del vestuari, de la participació de les persones als actes socials (batejos…) i dels comportaments en els mateixos, etc.  es pot saber molt sobre el moment històric, polític i social d’aquell moment immortalitzat amb la càmera fotogràfica. Ambdós historiadors van contribuir amb les seves explicacions a apropar-nos al nostre passat.
Volem agraïr a Carles Padrós el donatiu que va fer a la Biblioteca d’un exemplar del llibre L’Abans: Recull gràfic de Tona (1890-1978). El fet que la Biblioteca diposi de dos exemplars ens permet mantenir un a l’arxiu propi i l’altre fer-lo accessible al públic.


Sobre Carles Padrós Gómez

És historiador i arqueòleg. Des de jove ha estat vinculat al projecte arqueològic i de divulgació del jaciment del Camp de les Lloses de Tona. És codirector del projecte arqueològic Exploració i avaluació del poblament protohistòric a l’àrea del Lluçanès (Osona), centrat en el jaciment de Puig Ciutat (Oristà). El seu camp d’investigació es basa en l’estudi del territori de l’època antiga en el que avui és la comarca d’Osona i ha publicat diversos articles de temàtica històrica i arqueològica. Forma part de l’equip de redacció del Llibre de Tona des del 2006.


Sobre Carles Puigferrat Oliva

És historiador i redactor editorial. Va obtenir el Premi Plana de Vic a la millor investigació en la branca de lletres el 2001. Va ser cap de redacció de la col•lecció L’Art Gòtic a Catalunya (Enciclopèdia Catalana, 2000-2009) i va participar en l’elaboració de la monumental obra Catalunya romànica. També es dedica a la recerca i la investigació històrica. Ha publicat nombrosos articles en revistes locals i especialitzades. Forma part de l’equip de redacció del Llibre de Tona des del 1992.

A la Biblioteca trobaràs

Tona: recull gràfic 1890-1978 / Carles Padrós i Carles Puigferrat. Tona: Efadós, 2011.
Diari d’un fejocista tonenc: Sebastià Buixaderas Roqueta (octubre de 1937- abril 1938) / Sebastià Buixaderas Roqueta; [recopiladors :Carles Puigferrat i Oliva, Josep Maria Grau i Llagostera]. Vic: Patronat d’Estudis Osonencs, 2012.
Pelegrí de la muntanya: vida i poesia de mossèn Joan Colom i Grau (1905-1991) / Amadeu Lleopart i Costa, Carles Puigferrat Oliva. Tona: Ajuntament de Tona, 2005.
Sant Julià de Vilatorta després de la pesta negra de 1348 : Mortaldats, fams i altres tribulacions d’una parròquia osonenca / Carles Puigferrat Oliva. Vic : Patronat d’Estudis Osonencs, 2004.
Per conèixer l’escultor Gurri : Tona, 1749 – Barcelona, 1819 / [Amadeu Lleopart i Costa, Carles Puigferrat i Oliva. Tona : [Comissió d’Homenatge a Salvador Gurri], 1999.
Colla Sardanista Riallera: 1948-1998 : cinquanta anys d’una escola de sardanisme / Carles Puigferrat i Oliva. Vic: Colla Sardanista Riallera , 1998.

També et pot interessar