Parlem de la novel·la La Trena, amb l’actriu Marta Marco

Comparteix

El pròxim 2 de març a les 18.30 h us convidem a un nou club de lectura. En aquesta ocasió parlarem de la novel·la La Trena de Laetitia Colombani, amb l’actriu Marta Marco, que actualment està portant a escena, als teatres, aquesta obra, dirigida per Clara Segura.

No perdis l’oportunitat de conversar sobre La Trena, des d’una mirada diferent, la de la traducció, dramatúrgia i de la interpretació.

La trena va ser un dels fenòmens editorials de l’any 2017. En aquesta narració, Laetitia Colombani -guionista, directora i actriu de reconegut prestigi- aborda les històries de tres dones que, nascudes en continents diferents, comparteixen unes idees i uns sentiments que les uneixen en un poderós anhel de llibertat. Tenen en comú l’empenta i la tenacitat de les dones que rebutgen allò que el destí ha reservat per elles i es rebel·len contra les circumstàncies que les oprimeixen. Com fils invisibles, els seus camins s’entrellacen i van formant una trena que simbolitza la ferma voluntat de viure amb esperança i il·lusió.

Marta Marco

Durant tres anys va compaginar periodisme en la UAB i Interpretació en l’Institut del Teatre de Barcelona, on es va llicenciar. Va acabar solfeig i cinc anys de violoncel en el Conservatori de Música de Badalona.

Va començar la seva carrera professional amb 19 anys en una companyia franc-italiana de Comèdia dell art, estrenant en el Mercat dels Flors de Barcelona. Va portar les dues peces de Goldoni a Montpeller i Torino. De la mà del director Josep Maria Mestres comença a treballar en diversos projectes en el Teatre Lliure de Barcelona, protagonitzant obres com Romeo i Julieta , Fashion Feeling Music i clàssics de Josep Maria de Segarra com la Filla de la mar o Terra baixa en el Teatre Nacional de Catalunya.

L’any 2000, protagonitza al costat de Quim Gutiérrez, Some Explícit Polaroids en el Teatre Lliure de Gràcia en el Festival Grec de Barcelona. El seu primer musical arriba de la mà de Dagoll Dagom en la Inaguració del Festival Grec 2003, on protagonitza l’opereta La Perritxola d’Offenbach, rebent el Premi Butaca com a millor actriu de musical.

En 2005 la seva carrera teatral es consolida amb Un matrimoni de Boston de David Mamet, en el mateix Lliure compartint repartiment amb el seu gran referent, l’actriu Anna Lizarán, amb qui tornarà a treballar anys més tard en el Teatre Nacional amb un Brecht dirigides per Oriol Broggi.

Els seus treballs destacats arriben de la mà de Luís Pasqual, amb qui porta a escena La casa de Bernarda Alba, protagonitzada per Núria Espert i Rosa Maria Sardá. Amb aquesta obra visita el Teatre Piccolo de Milà. Repeteix en 2007 amb Pasqual amb Mòbil de Sergi Belbel i mes tarda amb Quitt de Peter Handke protagonitzada per Eduard Fernández i amb el seu pare Luis Marco, també actor reconegut i amb qui ja havia compartit escenari amb Sis personatges a la recerca d’autor dirigida per Joan Ollé en el Teatre Lliure de Montjuïc.

En 2009 protagonitza el seu primer monòleg, El meu nom és Rachel Corrie, text compromès sobre el conflicte Palestí-israelià. S’estrena en el Teatre Principal de Vitòria i gira per Espanya i Catalunya.

Segueixen els seus treballs en teatre amb directors com Fernando Bernués, Georges Lavaudant i Julio Manrique, amb el qual protagonitza obres de gran èxit com El curiós incident del gos a mitjanit, reconegut best-seller adaptat al teatre de Mark Haddon, amb el qual rep el Premi Butaca com a millor actriu de repartiment.

En els dos últims anys ha estat premiada amb el Premi de la crítica a millor actriu amb Les noies de Mossbank Road, obra dirigida per Silvia Munt i que va ser un gran èxit de la cartellera i nominada també a millor actriu per la reina de la bellesa de Leenane de Martin McDonagh dirigida per Julio Manrique.

A partir del 2002 Marta compagina els muntatges teatrals amb diferents sèries produïdes per TV3 i Diagonal TV, entre les més conegudes trobem Ventdelplà amb tres temporades. En 2009 protagonitza 90-60-90, sèrie produïda per Diagonal TV emesa en Antena3. També realitza la mini-sèrie La Duquessa i Pilotes dirigides per Juan Cruz i José Corbacho.

També en 2015 protagonitza un capítol de Cites, mentre roda la reconeguda Sèrie Merlí amb Varanda Films, protagonitzada per Francesc Orella i on interpreta el personatge de Gina.

Els seus treballs en cinema recullen títols com a Mal Raïm en 2004, Fort Apatxe en 2007, Xtrems dirigida per Abel Folk en 2009 i tres tv-movies dirigides per Silvia Munt com a Coses que passen i Mueblé.

També et pot interessar