Nuria Espert, doctora honoris causa per la Universitat Complutense de Madrid

Comparteix

La Universitat Complutense de Madrid ha nomenat a l’actriu catalana Nuria Espert doctora honoris causa de la institució.

Núria Espert va néixer l’11 de juny del 1935, a l’humil barri de Santa Eulàlia de l’Hospitalet del Llobregat (Barcelona). Va cursar estudis de batxillerat a l’Institut Maragall de la ciutat comtal i va debutar amb 14 anys en la companyia del teatre Romea, va ser als 19 anys quan es va donar a conèixer amb una  interpretació de “Medea” al substituir a l’actriu Elvira Noriega. Als anys seixanta va formar companyia amb el seu marit, Armando Moreno (mort al 1994), i amb la posada en escena de “Gigí”, al Teatre Recoletos de Madrid, va iniciar una gran trajectòria professional. Des de llavors ha passejat per tot el món espectacles com “Les criades”, “Erma”, “Doña Rosita la soltera”, “Salomé”… 

Al 1960 va ser guardonada amb el Premi Nacional d’Interpretació i aquest mateix any va obtenir el de ràdio i Televisió; a més, ha rebut més de 180 premis Internacionals de Teatre. Al juny de 1979 va ser nomenada Directora del Centre Dramàtic Nacional al costat de José Luis Gómez i Ramón Tamayo, càrrec que va ocupar fins a la seva dimissió al 1981. Al 1983 va aconseguir la Medalla d’Or al Mèrit en Belles arts, i al 1986 li va ser atorgat el Premi Nacional de Teatre, concedit pel Ministeri de Cultura. Al maig de 1986 va debutar com a directora amb “La casa de Bernarda Alba”, de Lorca, que va estrenar al Liric Theatre de Londres, i com a tal ha realitzat també muntatges operístics de gran èxit com “Madam Butterfly”, presentada a l’Opera de Glasgow, Escòcia.


Per a saber més

També et pot interessar