Nicanor Parra guanya el Premio Cervantes 2011

Comparteix

El poeta xilè Nicanor Parra ha estat guardonat amb el Premi Cervantes 2011, considerat el guardó més important de les lletres hispàniques.

Nicanor Parra va néixer a San Fabián de Alico, zona agrícola de Chillán, al si d’una família d’artistes populars. El pare era improvisador de versos; la mare, teixidora. Va alternar els seus estudis de matemàtiques i física i el seu exercici com a catedràtic en aquestes especialitats amb el quefer literari; i va viure durant diversos anys als Estats Units i Anglaterra.
Cofundador de la Revista Nova, ocasional cultivador del conte i de l’assaig, Nicanor Parra és, sobretot, poeta. En el seu primer llibre de poemes, ‘Cancionero sin nombre’ (1937), es mostra evocatiu i sentimental però més tard adopta el que ell mateix anomena ‘antipoesía’. Poemas y antipoemas del 1954 és la mostra més important. Altres llibres seus són La cueca larga, Versos de salón, Los profesores, Artefactos, Sermones y prédicas del Cristo de Elqui, El anti-Lázaro, Chistes para desorientar a la poesía, Poesía política, Páginas en blanco o Discursos de sobremesa . El 1969 va rebre el Premi Nacional de Literatura de Xile per Obra gruesa .


Per a saber més

Nicanor Parra
Nicanor Parra a la Biblioteca Cervantes Virtual
Perfil de Nicanor Parra per Jorge Edwards
Entrevista de Mario Benedetti a Nicanor Parra
Nubia Macías, Marcela Serrano, Antonio Skármeta i Arturo Fontaine comenten la concessió del Cervantes a Nicanor Parra

També et pot interessar