Mor l’historiador Eric Hobsbawn

Comparteix

Ha mort als 95 anys d’edat, Eric Hobsbawm, un dels historiadors més importants del segle XX. Professor emèrit de la Universitat de Londres, Hobsbawm va néixer a Alexandria, sota el sultanat d’Egipte, el 1917 i més endavant es formaria a Àustria i Alemanya, abans de traslladar-se a Londres el 1933, el mateix any que Hitler va arribar al poder a Alemanya. Va estudiar al King’s College de Cambridge i el 1947 va ingressar com a professor a la Universitat de Birkbeck. Eric J. Hobsbawm ha estat un dels historiadors més prestigiosos i influents del món. Des de molt jove es va interessar pels problemes de la societat i també per la política. Al llarg de la seva vida ha escrit sobre una gran varietat de temes d’història, essent sempre la seva obra una referència entre els estudiosos. Hobsbawm va aplicar el marxisme a l’anàlisi històrica dels segles XIX i XX, des de la Revolució Francesa fins a la caiguda de la Unió Soviètica. Ho va recollir als llibres ‘L’era de la revolució 1789-1848’, ‘L’era del capitalisme 1848-1875’, ‘L’era de l’imperi 1875-1914’ i ‘Història del segle XX (L’era dels extrems’).

Hobsbawm va formar part del partit comunista britànic fins i tot després de la invasió soviètica d’Hongria el 1956 i s’ha caracteritzat per aplicar les tesis marxistes als problemes actuals. Parlava i llegia diversos idiomes, entre ells el català.

Per a saber més

Entrevista realitzada a la revista Engega de la UdG, en motiu de la concessió del títol doctor honoris causa per la UdG.
Articles de Eric Hobsbawn a Rebelión.
Entrevista con Eric Hobsbawm y Donald Sassoon: Identidad y diversidad europeas en diálogo.
El mundo necesita recuperar los valores de la Ilustración para afrontar el futuro. LA VANGUARDIA, 2.12.07

També et pot interessar