Mor l’escriptor mexicà Carlos Fuentes

Comparteix

L’escriptor Carlos Fuentes ha mort als 83 anys a Ciutat de Mèxic.Va néixer a Panamà al novembre de 1928, en ser fill de diplomàtic, va viure la seva infància i joventut canviant freqüentment de residència, entre Argentina, Xile, Brasil, Estats Units i altres països. Va cursar estudis superiors a la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM) i a l’Institut d’Alts Estudis Internacionals de Ginebra (Suïssa). Va fundar i va dirigir la “Revista Mexicana de Literatura” (1955-1958), sent també coeditor de “L’Espectador” i d’altres publicacions. 

Ha desenvolupat una llarga carrera diplomàtica, com a integrant de la delegació del seu país davant l’Organització Internacional de Treball (OIT), a Ginebra, com a membre del gabinet de premsa del Ministeri d’Afers exteriors i director del departament de Relacions Culturals d’aquest Ministeri.
Catedràtic de literatura a la universitat de Princeton, ha impartit també classes a les de Columbia, Harvard i Pennsylvania, entre d’altres. Va tornar a la diplomàcia entre 1974 i 1977, com a ambaixador del seu país a França, però va dimitir en nomenar-se a Gustavo Díaz Ordaz ambaixador a Espanya, per considerar-li un dels responsables dels sagnants esdeveniments de la plaça de les Tres Cultures (octubre del 68). Al 1975-76 va presidir la delegació mexicana davant la Conferència Internacional de Cooperació Econòmica.

Autor d’una vasta obra que inclou novel·la, conte, teatre i assaig ha contribuït amb elles a la comprensió de la nova novel·la hispanoamericana i a l’examen de la societat i la història mexicanes. Va publicar al 1977 “Terra nostra”, una de les seves obres més representatives i que és un al·legat en favor de la llibertat individual en la societat moderna (premi Ròmul Gallecs de Veneçuela). Altres novel·les seves són “La región más transparente” (1958), “Aura” (1962), “Una familia lejana” (1980), “Gringo viejo” (1985), “La campana” (1990), “El naranjo o los círculos del tiempo” (1993), “Diana o la Cazadora Solitaria” (1994), “Instinto de Inez” (2001), “La silla del águila” (2003) o “Inquita compañía” (2004).

Premi Cervantes de 1987 i premi Nacional de Literatura del seu país de 1984, ha rebut altres nombrosos guardons i distincions. És doctor honoris causa per la Universitats d’Harvard, Cambridge, Warwick, Essex, Miami, Chicago…

Per a saber més

Pàgina oficial de l’escriptor
Article a la revista Espéculo
Carlos Fuentes parla de Julio Cortázar
Discurs Premi Ortega i Gasset
Discurs Premi Princep d’Astúries
VÍDEO. Fuentes y dos personajes literarios que le gustaban.
VÍDEO. Diálogo de Carlos Fuentes con la escritora brasileña Nélida Piñón.

A la Biblioteca trobaràs

Adán en Edén / Carlos Fuentes. Madrid: Alfaguara, 2010
La Silla del Águila / Carlos Fuentes. Madrid: Alfaguara, 2003

També et pot interessar