Mor l’escriptor anglès, Tom Sharpe

Comparteix

L’escriptor britànic Tom Sharpe, cèlebre per la seva obra d’humor àcid i corrosiu “Wilt” (que es va portar al cinema), va morir als 85 anys, a Llafranc, el Baix Empordà, on residia des del 1995. 

Tom Sharpe va néixer a Londres el 30 de març de 1928. Va estudiar a la Universitat de Cambridge i després de realitzar el servei militar, canvia el seu lloc de residència i s’instal·la a Sud-àfrica, on es va dedicar a treballs socials i a l’ensenyament a la província de Natal. Sharpe va retratar en la seva obra realitats que coneixia de primera mà: l’apartheid, el classisme de les elits britàniques o les ideologies dogmàtiques i utòpiques, ho va a fer a través de la literatura i de la fotografia. La seva estada al país africà no va ser exempta de polèmica, ja que hi va ser empresonat i posteriorment expulsat per posicionar-se contra la política racista del seu govern.

D’aquesta experiència, són fruit les dues primeres novel·les, Assemblea sediciosa (1971) i Exhibició impúdica (1973). Del 1962 al 1973 va treballar de professor d’història al Cambridge College of Arts and Technology, i va rebre el Gran Premi de l’Humor Negre el 1986.

Amb un to sarcàstic, els seus llibres han criticat diversos aspectes de la vida: el sistema educatiu, com es veu a Wilt i els llibres que en continuen la sèrie; l’esnobisme de la classe alta anglesa, per exemple a Vicis ancestrals (1980) Les beques boges: una crònica de Porterhouse (1995); i el món literari, com a La gran persecució (1977).

Per a saber més


A la Biblioteca trobaràs

Els Grope / Tom Sharpe. Barcelona: Columna, 2009
Wilt / Tom Sharpe. Barcelona: Columna, 1999
L’Herència de Wilt / Tom Sharpe. Barcelona: Columna, 2011
L’Ovella negra / Tom Sharpe. Barcelona: Columna, 1996

També et pot interessar