Mor l’editor Jaume Vallcorba

Comparteix

“La literatura només pot estar en mans de persones que creguin en l’autèntic valor de la paraula, amb respecte i amor. L’amor és una cosa que també ha passat avall. Ara la gent parla de passió. No: deixi’s estar de passió. Jo li parlo d’amor”. Jaume Vallcorba.

El filòleg i editor Jaume Vallcorba, fundador de Quaderns Crema i Acantilado va morir el dissabte a Barcelona als 65 anys. Jaume Vallcorba va estudiar Filosofia i Lletres a la Universitat Autònoma de Barcelona, doctorant-se amb una tesi sobre Josep Maria Junoy i les primeres avantguardes europees. Deixeble de Martí de Riquer, Jaume Vallcorba va exercir la docència de literatura a la Universitat Autònoma de Barcelona, a la Universitat de Bordeus III (França), a la Universitat de Barcelona i a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Doctors de Catalunya és autor de nombrosos articles en revistes científiques sobre estètica, les avantguardes artístiques i la literatura medieval. Vallcorba va escriure també diversos llibres

Al 1979 va fundar i dirigir Edicions dels Quaderns Crema, centrada en l’edició en català. En ella va donar a conèixer a escriptors com Quim Monzó, Sergi Pàmies, Ferran Torrent o Empar Moliner. Vint anys després crea l’Editorial Acantilado per publicar en castellà i edita clàssics com Chateaubriand, James Boswell o Montaigne, Pessoa, Imre Kertész, Stefan Zweig o Joseph Roth.

La carrera de Jaume Vallcorba en el món editorial ha estat reconeguda en nombroses ocasions i especialment l’any 2002 amb el Premi Nacional a la Millor Tasca Editorial pel Ministeri d’Educació i aquest any amb el Premi Nacional de Cultura CoNCA 2014. 

Us recomanem la lectura del discurs que va redactar l’editor Jaume Vallcorba per a la cloenda del Màster d’Edició de l’UPF-IDEC (Universitat Pompeu Fabra de Barcelona) que va tenir lloc el passat 1 juliol de 2014.

A la Biblioteca trobaràs

Llibres publicats per l’editorial Acantilado
Llibres publicats per Edicions dels Quaderns Crema

També et pot interessar