Mor l’actor i pallasso Joan Montanyès

Comparteix

Joan Montanyès, conegut popularment com a Monti per la seva faceta de pallasso de circ i gràcies a la seva pròpia companyia, Monti&Cia, va morir el divendres passat a Barcelona. Fill del també director i actor Josep Montanyès, als deu anys estudia solfeig i piano al Conservatori de Barcelona. El seu primer treball professional el realitza al Festival Grec l’any 1990, al compondre la música per a la producció de Maria Estuardo del Teatre Lliure. A partir d’aquí combina la seva faceta d’actor i músic en propostes com Bye bye show biss, amb Magic Circus, oDon Tiago i el seu vol, amb la companyia d’Alfred Lucchetti. 

Amb Comediants va participar a Dimonis, La Nit, Mediterrània i en alguns casos s’ocupava també de la dramatúrgia o l’ajudantia de direcció, com a Y al final un espejismo, amb el que van inaugurar el Festival de Mèrida l’any 1994, o amb l’espectacle 20 anys d’Electrica Dharma, especial amb el que es celebrava l’aniversari de la banda de música. La darrera col·laboració amb la troupe de Joan Font va ser Bi, l’espectacle amb el que unien l’imaginari visual de les cultures oriental i occidental estrenat l’any 2001 a Beijing. 

Sempre ben relacionat amb els seus companys de professió, va fundar amb Tortell Poltrona la companyia Bandaclwon i va treballar arreu del món, incloent expedicions per a Pallassos Sense Fronteres, amb gent com Leo Bassi, Justine Case, Jango Edwards o Sergei Paulov. 

L’any 1996 va fundar la seva pròpia companyia de circ, Monti & Cia. A la recerca d’un llenguatge propi va obrir camí amb una proposta de petit format, Clàssics, després van seguir al Teatre Lliure Klowns (premi especial de la crítica 1997) i Utopista. A finals dels noranta va ser el torn de Fools-folls, Pallassos de Nadal i Forum 2000 i pico. L’any 2004 el Fòrum de les cultures els encarrega Grotesco, espectacle amb el que Monti va aventurar-se amb un espai propi de creació a Vilanova i la Geltrú que va acollir diverses companyies fins l’any 2011. 

Història d’un pallasso, estrenat a la Mostra d’Igualada 2010, presentava a Monti per primer cop en solitari dalt de l’escena. Sota les ordres de Ramon Simó va participar a l’espectacle Petita feina per a pallasso vell, al costat de Jordi Martínez i Claret Papiol. 

A Madrid se’n va fer càrrec de la direcció artística del Circo Price del 2006 al 2008. 

Entre els diversos reconeixements que va rebre, s’inclou un Premi Max del Circ, concedit per la Fundación Autor l’any 2001. (Font: Teatralnet)

“Salud, circo y payasos”.


A la Biblioteca trobaràs

Circ.

També et pot interessar