Mor el mestre indi del sitar, Ravi Shankar

Comparteix

Ravi Shankar, el músic bengalí conegut per ser un virtuós del sitar, ha mort als 92 anys. Deixeble de Allauddin Khan, és possiblement l’instrumentista hindú més reconegut, per la seva associació amb The Beatles així com pel seu carisma personal. La seva carrera musical supera les sis dècades. La seva primera presentació en públic a l’Índia va ser al 1939. Posteriorment va començar a escriure cançons per a pel·lícules i ballet clàssic i al 1950 aconsegueix ser director de música de All Índia Radio. Des de llavors, Shankar comença a ser conegut fora del seu país, presentant-se a la Unió Soviètica al 1954 i participant en esdeveniments com l’Edimburg Festival.

George Harrison, membre de The Beatles, va començar a experimentar amb el sitar al 1965. Els dos es van trobar eventualment a causa d’aquest interès comú i van establir una amistat, que va ampliar enormement la fama de Shankar com estrella pop. El van convidar a tocar en llocs que eren insòlits per a un músic clàssic, com el Monterrey Pop Festival (1967), el Woodstock (1969) i el Concert per a Bangladesh al 1971. L’any 1998 va rebre el Polar Music Prize, un premi concedit per la Real Acadèmia de Suècia de Música.

Shankar ha escrit dos concerts per sitar i orquestra i col·laborat amb músics de renom com Yehudi Menuhin, Jean Pierre Rampal, Hozan Yamamoto. Ha compost per a pel·lícules i ballets clàssics a Índia, Canadà, Europa i els Estats Units, incloent Chappaqua, Charly, Gandhi, i Apu Tryology. El seu enregistrament Tana Raja, llançat pel segell Private Music al 1987, va penetrar el gènere New Age amb la seva combinació única d’instruments tradicionals amb l’electrònica. El compositor clàssic Philip Glass reconeix a Shankar com una de les seves principals influències. 

Ravi Shankar és pare de dos cantants de reconegut prestigi, Norah Jones la filla que Ravi Shankar va tenir amb la infermera Sue Jones i Anoushka Shankar, una de les dones més rellevants de l’Índia com a instrumentista del sitar.

Per a saber més


A la Biblioteca trobaràs

Homage to Mahatma Gandhi  / Ravi Shankar. Hamburg: Deutsche Grammophon,1981
Inside the Kremlin / Ravi Shankar. Madrid: Ediciones del Prado, 1995
Ravi Shankar in portrait. UK: Opus Arte, 2002 (DVD)
Anourag / Anoushka Shankar. Angel, 2000
Traveller / Anoushka Shankar. Berlin: Deutsche Grammophon, 2011
Come away with me / Norah Jones. Capitol, 2002
Feels like home / Norah Jones. Capitol, 2004


També et pot interessar