Mor el canatautor francès Georges Moustaki

Comparteix

El cantautor francès d’origen grec, Georges Moustaki, nascut a Alexandria (Egipte) un 3 de maig de 1934,  va morir a Niça on residia. Youssef Mustacchi, va decidir canviar el seu nom per Georges en honor al seu mestre, Georges Brassens. Amb passaport francès, nascut a Egipte, observant de la religió jueva, coneixedor de l’escriptura i la parla àrab, amb vocació de sufista, va cursar estudis de batxillerat al Liceu Francès d’Alexandria.

Va arribar a París al 1951 i va ser descobert al 1955 per Edith Piaf, per a qui va compondre Milord i amb qui va viure una curta però intensa relació sentimental malgrat la diferència d’edat, 18 anys. Per a ella, va compondre també les cançons Li Gitan et la fille, T’és beau la teva Sais, Eden Bleus i Els Orgues de Barbàrie; va treballar també per a Claude Lelouch, Encert Rossi, Barbara, Serge Reggiani, i va col·laborar amb Yves Montand, Colette Renard i Henry Salvador. 

Amb una veu molt especial, es va donar a conèixer com a intèrpret al 1969 amb la seva cançó Li métèque (L’estranger), que acabaria convertint-se en un dels seus temes més populars. Amb més de 42 produccions musicals, i al voltant de tres-centes cançons, va fer música per a teatre i bandes sonores de pel·lícules. És també autor de dos llibres: “Questions á la Chanson”, i “Els Filles de la Mémorie”

Després de la seva retirada dels escenaris per una malaltia respiratòria, causant de la seva mort, Georges Moustaki es va dedicar a l’escriptura i la pintura.

Per a saber més

Georges Moustaki. Pàgina oficial.
Pintures de Georges Moustaki
Article a Rockdelux, Georges Moustaki, Libertario y romántico, per Ferran Llauradó

A la Biblioteca trobaràs

Live ’90 / Georges Moustaki. Barcelona: PDI, 1990
Les Filles de la memòria / Georges Moustaki. Figueres: Brau, 1997
Siete cuentos fronterizos / Georges Moustaki. Barcelona: Belacqva, 2007
També et pot interessar