Mo Yan Premi Nobel de Literatura 2012

Comparteix

L’escriptor xinès Mo Yan ha estat guardonat amb el premi Nobel de Literatura 2012. L’obra de Yan –pseudònim de Guan Moye que significa ‘No parlis’– conté una forta crítica social motiu pel qual les seves novel·les han creat polèmica al seu país. Autor d’obra prolífica i perseguida, Yan encara no ha estat traduït al català, però sí al castellà: ‘Sorgo rojo’ (El Aleph, 2002), ‘Grandes pechos, amplias caderas’ (2007), ‘Las baladas del ajo’ (Kailas, 2008) i ‘La vida y la muerte me están desgastando’ (2009). També s’han pogut veure les adaptacions cinematogràfiques d’algunes de les seves novel·les, com ‘Happy Times’ (2000) i ‘Red Shorgum’ (1987), totes dues dirigides per Zhang Yimou.

Nascut l’any 1955 a Gaomi (Shandong), Yan es va unir a l’Exèrcit Popular d’Alliberament a l’edat de vint anys, i va començar a escriure quan encara era un soldat, el 1981. Tres anys més tard, es va convertir en professor del Departament de Literatura de l’Acadèmia Cultural de l’Exèrcit. Influït per Lu Xun i el realisme màgic de Gabriel García Márquez, el premi Nobel 2012 és un autor tan prolífic com desconegut: autor de novel·les i contes, va ser capaç d’escriure els més de 500.000 caràcters de ‘La vida y la muerte me están desgastando’ en només 43 dies. 

El jurat ha considerat que Mo Yan mereix el Nobel per les seves qualitats de realisme al·lucinatori. En aquest sentit, l’escriptor ha estat comparat en ocasions amb Franz Kafka.

Veure vídeo

També et pot interessar