Maria del Mar Bonet investida doctora honoris causa per la Universitat de les Illes Balears

Comparteix

El 19 de febrer la cantautora Maria del Mar Bonet, va ser investida doctora honoris causa per la Universitat de les Illes Balears. Des d’aquest espai dedicat a la cultura reproduïm les paraules que va dedicar a la música i us recordem que a la Biblioteca podeu trobar un tastet de la seva obra.

Vaig decidir unir la música a la meva vida. El llenguatge musical és fascinant i misteriós, ens arriba a l’ànima de la manera més directa, pot arrencar-nos una gran alegria, emocions profundes i fer-nos plorar sense trobar-ne una raó. És un llenguatge revolucionari, universal, curatiu. El vaig fer company de vida.

Sobre Maria del Mar Bonet

L’any 1966 es trasllada a Barcelona i combina estudis de ceràmica amb la música. Comença a  enregistrar els seus primers discs. Forma part de la Nova Cançó i del grup Els Setze Jutges. A partir de l’any 1970 fa actuacions arreu del món, i la defineixen com una de les millors veus d’Europa. 

La Mediterrània ha estat sempre el punt de referència de la seva vida, personal i artística; ha  treballat de molt a prop la música i el folklore de les Illes Balears i, a partir d’aquí, ha creat les seves pròpies cançons i ha cercat tot el que uneix, en el camp de les arrels populars, els  diferents pobles de la ribera mediterrània, el nord d’Àfrica, Itàlia, Grècia, Turquia… Per això ha col·laborat amb músics i cantants com Mikis Theodorakis, Zülfü Livaneli, l’Orquestra de Joventuts Musicals de Tunísia, la Cham Ensemble de Damasc, Hossam Ramzy i Mohammed Munir, d’Egipte, i Maria Farantouri. 

Maria del Mar Bonet ha enregistrat més de trenta discs. A més de les seves pròpies cançons, n’hi ha de dedicats a la música popular de les Balears, Catalunya i el País Valencià, i d’altres, a  molts poetes que ella ha musicat. Jardí tancat (dedicat només a la poesia de Mallorca) es publica l’any 1981. I el 2013 edita Fira encesa, un recull de tota la poesia que ha musicat de Bartomeu Rosselló-Pòrcel des de l’any 1971. També en té de temes mediterranis d’Itàlia, Grècia, Turquia i el nord d’Àfrica. Raixa (2001), Amic, Amat (2004), Terra secreta (2006) i Bellver (2010) són alguns dels seus enregistraments discogràfics. 

Ha col·laborat amb cantants catalans com Lluís Llach, Joan Manuel Serrat, Joan Isaac, Marina Rossell, Josep Tero, Enric Barbat i Joan Bibiloni, entre d’altres. I amb el pianista i compositor Manel Camp ha enregistrat Ben a prop (1988) i Blaus de l’ànima. Més de 20 anys ben a prop (2011), on interpreta estàndards de jazz americà. Amb Toni Parera Fons ha col·laborat en molts d’enregistraments i espectacles, i amb Joan Valent, en el disc Raixa. També ha col·laborat amb músics i cantants d’altres cultures i llengües de l’Estat espanyol, com Amancio Prada, Martirio, Kepa Junkera, María Dolores Pradera, Manolo Garcia i Miguel Poveda, entre d’altres. 

Igualment ha col·laborat amb artistes de ressò internacional: amb l’americà Jackson Browne, el brasiler Milton Nascimento i els xilens Quilapayún. El ballarí, coreògraf i director de la Compañía Nacional de Danza Nacho Duato ha creat tres coreografies amb les seves cançons, cosa que l’ha portada a treballar molt estretament i a fer gires amb la Compañía Nacional de Danza i amb l’IT Dansa a Catalunya, amb Catherine Allard. 

Ha cantat amb el Cor Madrigal i amb la Coral Cantiga. Amb l’Orquestra de Cambra del Teatre Lliure i amb el cor Ars Nova de Budapest; amb l’Orquestra de les Illes Balears, dirigida per Luis Remartínez, i la Coral Universitària, dirigida per Joan Company, i amb muntatge de Toni Parera Fons, a l’espectacle Mallorca es presenta. Maria del Mar Bonet ha cantat íntegrament el seu repertori simfònic amb l’Orquestra Simfònica del Vallès, dirigida per Xavier Puig, al Palau de la Música Catalana de Barcelona; amb la Grant Park Orchestra de Chicago, dirigida per Carlos Kalmar, al Millennium Park de Chicago; amb l’Orquesta Sinfónica Nacional de Cuba, dirigida per Enrique Pérez-Mesa, al Teatro Lázaro Peña de l’Havana; i ha fet dos concerts al castell de Bellver de Mallorca amb l’Orquestra Simfònica de Balears Ciutat de Palma, l’un dirigit per Philippe Bender i l’altre dirigit per Salvador Brotons per a l’enregistrament del disc Bellver. 

Al llarg dels seus més de quaranta anys de trajectòria artística, ha rebut nombrosos premis, com el Disc d’Or pel senzill L’àguila negra i No voldria res més ara, l’any 1971; el Siurell de Plata, l’any 1974; la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, l’any 1984; el premi l’Académie Charles Cros, el mateix any; la Medalla de la Ciutat de l’Ajuntament de Palma, el 1997; el Premi SGAE de la Música al millor disc de folk tradicional i al millor àlbum català, per Raixa, l’any 2002; el premi Tenco a Sanremo, l’any 2003; la Medalla d’Or de Mallorca, l’any 2004; el Premi de Música Ciutat de Barcelona, l’any 2005; la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona, l’any 2006; la Medalla d’Or del Parlament de Catalunya als Setze Jutges, l’any 2007. El 2009 és investida doctora honoris causa per la Universitat de Lleida. L’any 2010 és guardonada amb el Premio Internacional Cubadisco pel seu disc Bellver; el 2011 el Ministeri de Cultura li lliura la Medalla d’Or al Mèrit de les Belles Arts, i el 2012 la Universitat de València li concedeix la Medalla de la Universitat. 

Per a saber més


A la Biblioteca trobaràs

Amic, amat: concert al Teatre Grec de Barcelona / Maria del Mar Bonet. Picap, 2004
Bellver / Maria el Mar Bonet. PICAP, 2009
Blaus de l’ànima / Maria del Mar Bonet, Manel Camp. Picap , 2011
Maria de Mar Bonet. PICAP, 1997
Terra secreta / Maria del Mar Bonet. PICAP, 2007

També et pot interessar