Maria Aurèlia Capmany. Dona, escriptora, ciutadana

Comparteix

Amb motiu del vintè aniversari de la mort de l’escriptora M. Aurèlia Capmany, la Diputació de Barcelona presenta una exposició titulada M. Aurèlia Capmany. Dona, escriptora, ciutadana amb l’objectiu de recordar el paper que jugà l’autora en diversos àmbits: com a defensora de les dones, impulsora de projectes teatrals, escriptora i persona compromesa en l’àmbit social, polític i cultural. Aquesta exposició, impulsada per la Fundació Maria Aurèlia Capmany, fa un repàs per la vida i les diferents facetes de l’autora, que contextualitza també en la història política d’aquells anys. La mostra es va inaugurar el 26 de setembre al Centre Cultural de Ripollet, i després es podrà veure a algunes biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona.

Maria Aurèlia Capmany (Barcelona, 1918-1991) va ser novel·lista, autora de teatre i assagista. El seu prestigi com a narradora li arribà el 1956 amb l’obra Betúlia. El 1959 funda amb Ricard Salvat l’Escola d’Art Dramàtic Adrià Gual, on exerceix de professora, fa d’actriu, de directora i de traductora. En aquesta etapa apareixen dues novel·les bàsiques en la seva producció, escrites anteriorment, El gust de la pols i Un lloc entre els morts, premi Sant Jordi 1968. Com a assagista, dedica nombrosos articles als temes al voltant de la dona i també sobre diversos aspectes de la cultura i de la societat catalana. En el vessant polític va estar vinculada a la Diputació de Barcelona i a l’ajuntament de la capital catalana. 

“Mai no seré prou vella, ni prou covarda, com per no tornar a començar de cap i de nou i amb les mans buides”.  

“Les paraules serveixen per comunicar, però també per disfressar-nos. De vegades, per disfressar-nos d’una versió més bonica de nosaltres mateixos. Jo penso que tots els escriptors escrivim perquè la gent ens estimi… perquè pensi: ‘Oh, que bonic, això que ha fet!'”

Maria Aurèlia Capmany.


A la Biblioteca trobaràs

Contes / M. Aurèlia Capmany; dibuixos: Lluïsot. [Barcelona]: Abadia de Montserrat, 1993 (infantil)

L’Espill o Llibre de les dones / Jaume Roig; [versió en prosa] Maria Aurèlia Capmany.

Feliçment, jo sóc una dona / Maria Aurèlia Capmany; edició a cura de Montserrat Palau. Barcelona: Barcanova, 1994 (novel·la juvenil)

Un Lloc entre els morts / Maria Aurèlia Capmany. Barcelona: Avui, 1992

Tirant lo Blanc / Joanot Martorell; adaptació de Maria Aurèlia Capmany. València: Tres i Quatre, 2005

Vés-te’n ianqui / Maria Aurèlia Capmany. Barcelona: Barcanova, 2005

Per a saber més


També et pot interessar