Març de passió poètica

Comparteix

La Biblioteca us convida al seu mes poètic a través de tres actes que reivindiquen la bellesa de les paraules i es summa a la commemoració del Dia Mundial de la Poesia de la mà de la Institució de les lletres catalanes.

El 17 de març a les 19.30h. L’escenari de la Sala La Canal serà testimoni de l’acte de cloenda dels Tallers de Poesia, organitzat per la Biblioteca i l’Ajuntament de Tona. Donaran vida a l’espectacle poètic Viatges, els alumnes de 5è de les escoles de Tona sota les directrius de Teatrart. Es recitaran poemes davant de pares i familiars, de Miquel Martí i Pol, Joan Brossa, Pere Quart, Kavafis, Alguer Miquel, Adriana Ferran, entre d’altres.

El 21 de març a les 16h llegirem poemes juntament amb el grup poètic Brots de Poesia, a la Residència Prat. Celebrarem amb els avis el Dia Mundial de la poesia, amb poemes de Sònia Moll Gamboa, Miquel Martí i Pol, Joan Vinyoli, Salvador Espriu…

El 24 de març a les 20h ciutadans de Tona provinents de diferents indrets del món llegiran en la seva llengua un poema de la poetessa mallorquina Antònia Vicens. La sonoritat de diferents llengües anirà acompanyada de la música dels alumnes de l’aula de flauta travessera i violí de l’Escola de Música de Tona.

Un març dedicat a la paraula, l’emoció i la bellesa.

Sobre Antònia Vicens

De ben petita li agrada sentir la llengua que parlen al seu poble i escoltar la gent gran, i és a partir d’aquestes experiències que neixen els primers relats. El 1965 rep el primer reconeixement per la seva obra, en guanyar el concurs literari de Cantonigrós amb un recull de tres contes. Però l’autèntica prova de foc de la seva literatura és el premi Sant Jordi 1967 que obté amb la novel·la 39º a l’ombra, reeditada per Edicions 62 el 2002, una obra que rep comentaris ben entusiastes dels crítics de l’època. Aquest premi impulsa la seva literatura i, des d’aleshores, ha publicat nombroses novel·les, mentre la crítica i el lector hi continuen veient una escriptora tenaç i intel·ligent, preocupada per temes com la condició de la dona, la soledat i la terra pròpia, és a dir, els canvis que ha patit l’illa de Mallorca durant els últims 30 anys i com ha influït aquest fet en les últimes generacions. 

A més d’altres novel·les, com La Santa (1980), Terra seca (1987), Febre alta (1998), Lluny del tren (2002), Ungles perfectes (2007) o Ànima de gos (2011); ha publicat llibres de contes recollits en el volum Tots els contes (2005), narrativa juvenil, els reculls de poesia Lovely (2009), Sota el paraigua el crit (2013) i Fred als ulls (2015), i un llibre de memòries en col·laboració amb Josep Maria Llompart: Vocabulari privat (1993). Té obra traduïda a l’alemany i el castellà. 

El 1998 és presidenta en funcions de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, de la qual també n’és vicepresidenta a les Illes de 1997 a 2004. El 2016 n’és nomenada sòcia d’honor. Aquest mateix any rep el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya. 

A les biblioteques trobaràs

També et pot interessar