Llegir fa tornar guapos mentalment, Biel Mesquida

Comparteix

“Fa molt de temps que vaig dir que llegir fa tornar guapos, i ho mantenc, fa tornar guapos mentalment. La lectura és un medicament que dóna salut, sense contraindicacions ni efectes secundaris”.

Comencem la setmana recomanant-vos la lectura d’una entrevista a l’escriptor, poeta i professor universitari, Biel Mesquida. La conversa de l’escriptor amb la periodista del diari Ara, Cristina Ros, ens aproxima al fet de llegir. 

Sobre Biel Mesquida

Biel Mesquida (Castelló de la Plana, 1947) És biòleg i periodista, però per damunt de tot, escriptor. 

Enamorat del saber en general i apassionat de les lletres des de ben petit, la seva joventut ve marcada tant per l’esperit reivindicatiu, de lluita i d’efervescència cultural de l’Europa de l’època, com per la limitada i particular realitat cultural de la Catalunya franquista. Mesquida ha begut de la gran tradició literària catalana i universal, d’autors com Àusias March, Ferrater, Rodoreda, però també Pessoa, Gide o Nabokov. 

Als 26 anys guanya el Premi Prudenci Bertrana amb L’Adolescent de sal (1975), novel·la considerada com un símbol de la seva època, essencial i innovadora dins del panorama literari del moment. Posteriorment, cal destacar-ne Excelsior o el temps escrit (1975), així com els reculls de narrativa breu Doi (1990) o Els detalls del món (2005). Pel que fa a la poesia destaquen, El bell país on els homes desitgen els homes (1974), Notes de temps i viceversa (1981), The Blazing Library (1994). El seu esperit crític i la seva llengua magnètica i intensa li han proporcionat reconeixements i guardons literaris. 

Igualment col·labora de manera habitual en diverses publicacions estatals i organitza i participa activament en nombrosos esdeveniments culturals. Ferm defensor de la importància i la divulgació de la cultura en el sentit més ampli de la paraula, Biel Mesquida és un referent ineludible de la literatura catalana actual, mereixedor de la Creu de Sant Jordi 2005. 

Per a saber més


A la Biblioteca trobaràs

L’Adolescent de sal / Biel Mesquida. Labutxaca, 2013

També et pot interessar