L’exili dels intel·lectuals, sortida cultural promoguda pel Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera

Comparteix

El Museu Memorial de l’Exili (MUME) de la Jonquera organitza per al 18 d’agost una sortida cultural per a donar a conèixer les rutes de l’exili. Una activitat que ens aproxima als indrets vinculats a l’episodi històric de l’exili republicà originat pel desenllaç de la Guerra Civil de 1936-1939.   

“L’exili dels intel·lectuals” proposa el desplaçament a dues poblacions de la costa que són indissociables de la fi de la Guerra Civil espanyola i dels anys de la Segona Guerra Mundial. Portbou, amb la seva estació internacional i la carretera de la costa, fou un dels principals passos de refugiats en direcció a França el febrer de 1939. Cotlliure, per la seva banda, va ser un lloc de recepció de multitud de persones que fugien de la victòria franquista. Entre aquesta multitud sobresortia la figura del gran poeta Antonio Machado que va morir en aquesta vila el 22 de febrer de 1939. La visita a la seva tomba és un acte cívic de pelegrinatge. A l’altre costat de la ratlla en els mesos posteriors, un cop iniciada la Segona Guerra Mundial, Portbou esdevé un  lloc de pas obligat per qui volia fugir d’una Europa esclafada pel nazisme. Walter Benjamin, filòsof judeo-alemany, va ser un d’aquests fugitius del nazisme que va anar a raure a Portbou el setembre de 1940. Tement de ser retornat a la França de Vichy i lliurat a la Gestapo, Walter Benjamin es va suïcidar a Portbou. La memòria del gran intel·lectual berlinès és present en tota la vila de Portbou. La visita al municipi acosta el visitant als darrers dies de vida de Walter Benjamin i al Portbou dels anys de plom del primer franquisme i la Segona Guerra Mundial. Senyalitzacions explicatives, l’estació internacional de ferrocarril, el cementiri de Portbou i el gran “Memorial Passatges” de l’artista Dani Karavan evoquen la figura de Walter Benjamin.

Podeu inscriure-us a aquesta sortida que tindrà lloc el 18 d’agost de 10 a 19h, fins a 3 dies abans a través del correu electrònic info@museuexili.cat o bé al telèfon 972 55 65 33.  Cal enviar per correu electrònic o fax (972 55 65 34) el justificant de pagament, indicant nom i cognoms dels assistents, un telèfon de contacte i la data de la sortida. El preu és de 25 € i fins a 16 anys de 15 €, i inclou la visita als diferents espais de memòria i trasllats en autocar. El dinar de pícnic no està inclòs.

Per a saber més


A la Biblioteca trobaràs

També et pot interessar