L’escriptor tonenc, Albert Canadell guanyador del Premi de Novel·la Breu Ciutat de Mollerussa i Premis Recvll de Literatura de Blanes

Comparteix

L’escriptor tonenc, Albert Canadell, va recollint premis per la seva obra aquest 2020. Primer ho va fer obtenint el Premi de Narració Joaquim Ruyra de Blanes, amb La ferida. Una novel·la que aplega dues obres narratives, on els personatges principals d’ambdues fugen de la selva humana i de les turbulències interiors per endinsar-se en la veritable selva amazònica.

Després ho va tornar a fer, proclamant-se guanyador del 32è Premi de Novel·la Breu Ciutat de Mollerussa amb Rebrot de Bosc, una obra de ficció on la natura s’erigeix com a protagonista, acompanyant-se de personatges contemporanis, que decideixen la utopia d’establir-se en un barranc remot per refer les seves vides, en un intent de redimir-se. Una novel·la que s’endinsa en el debat existencial sobre la possibilitat de construir un model de convivència diferent. La trama introdueix també descobriments arqueològics, reconstrueix l’escena d’un clan del neolític i deixa entreveure la condició de l’ésser humà, el seu precari equilibri amb l’entorn, la seva vulnerabilitat i també la seva fortalesa.

El president del jurat, l’escriptor Josep Borrell, va destacar que el text guanyador és “original en la temàtica amb un argument complex, el qual planteja la dialèctica entre raó i instint, entre el drama i l’humor, entre el mite i la desmitificació sobretot pensant en la història de l’evolució humana. També ho fa per la riquesa del llenguatge i el monòleg interior amb un rerefons de missatge socioantropològic i ecologista”.

A la Biblioteca en un futur proper podràs gaudir d’aquestes novel·les i de la seva obra. De moment pots llegir en digital i descarregar gratuïtament la novel·la Òpal de foc i el recull de poemes antològics Del Zenit.Sobre Albert Canadell

Va nèixer a Tona el 1963. Acabats els estudis de Batxillerat Superior, el 1980, s’inicia com a artesà, fabricant i venent jocs de llautó anomenats Mandales, braçalets gravats a l’àcid, arquetes de fusta decorades, bosses i cinturons de cuir cosits i trenats a mà, filigranes d’alpaca i d’argent… L’any 1997, treballa per una empresa de joieria ubicada a Tona, encapçalada per Lluís Monés (un gran mestre descendent d’una nissaga reconeguda de joiers- rellotgers de Barcelona), que fabricava models modernistes amb or, esmalts i pedreria. Des del 2000 treballa l’argent per compte propi, no obstant això ha col·laborat amb vàries empreses del ram en tasques de repassats i modelatge.

La seva vessant d’artesà la compagina amb l’escriptura. La seva narrativa, editada en bona part per Emboscall, amb títols com La tribu, Diari d’un il·luminat, Els Camins del Mandala, Dos contes de circ i Òpal de foc, s’inspira en les múltiples situacions viscudes que portà l’autor a diversos continents, i hi immortalitza persones i situacions reals amb pinzellades de màgia. Albert Canadell ha conreat narrativa però també poesia, la publicació recull antològic Del Zenit, i el llibre de poemes Romer són testimoni.

Albert Canadell compta amb el Premi de novel·la Armand Quintana, el Premi Solstici de Poesia i el Premi de Narrativa Vila de Puigcerdà, entre d’altres.

També et pot interessar