L’escriptor Manuel Baixaulí, el primer autor a visitar la Biblioteca, en el primer club de lectura de la temporada

Comparteix

El pròxim 28 de setembre a les 18.30 h, teniu una cita amb l’escriptor valencià, Manuel Baixaulí. La seva obra Ignot, és la novel·la que inaugura el primer club de lectura de la temporada. Comptarem amb la visita de l’autor, gràcies al suport de la Institució de les Lletres Catalanes. No us perdeu l’oportunitat de gaudir de la seva presència i de conèixer de primera mà, Ignot, obra que fou guardonada amb el Premi Llibreter 2020.

Malgrat que no està oberta la Biblioteca, us convoquem el 28 de setembre a les 18.30 h, davant de l’edifici. Apropa’t i gaudeix de la literatura contemporània, amb la veu pròpia de l’autor, Manuel Baixaulí, tant si formes part del club lector, com si no, tant si has llegit la seva novel·la, com si no ho has fet encara. L’acte és públic, obert a tothom i gratuït.


Sobre Manuel Baixaulí


Manuel Baixauli (Sueca, 1963) és pintor i escriptor.

Inclinat a les arts des d’adolescent, Baixauli estudia Pintura a la Facultat de Belles Arts de València. Després de guanyar diversos premis com a pintor i fer-se un nom, penetra en un camí que el duu a refer constantment les seves pintures. L’any 1990 entra de professor a l’Escola d’Art Escultor Beltran, de Sueca.

No és fins als trenta anys que Manuel Baixauli comença a escriure. El recull de contes Espiral (Premi Ciutat de Badalona 1998) és el primer llibre que publica. Aquest primer volum de relats i microrrelats crida l’atenció d’una minúscula elit, tot i que passa desapercebut per al públic en general.

Quatre anys després, el 2001, publica Verso (Premi Ciutat d’Alzira 2001), una novel·la que explora, amb estructura i forma atrevides, on es barregen el relat en tercera persona, el monòleg interior, l’escriptura dietarística i les reflexions sobre art, les falses aparences del nostre entorn.

És, però, a partir de la publicació de L’home manuscrit que Manuel Baixauli adquireix renom en l’àmbit de les lletres catalanes. L’obra, multipremiada i sorprenentment –tot i la seva complexitat– ben rebuda pel públic lector, explora les obsessions per l’escriptura i la seva capacitat per transformar la vida i les persones. L’any 2014 publica la novel·la La cinquena planta, guardonada amb el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians i el Premi Crexells. A Ningú no ens espera (2016), aplega algunes de les seves celebrades columnes publicades a la premsa. El 2020 publica la novel·la Ignot, que gira al voltant de la necessitat de crear, de les expectatives i de la frustració.

Baixauli s’ha autodefinit com un reescriptor, per la seva dèria de refer constantment els seus textos.


Sobre Ignot


Quan Mateu, un pintor en hores baixes, rep l’encàrrec d’il·lustrar els textos d’un escriptor anomenat Crisòstom, accepta sense pensar-s’ho dues vegades. Però qui és, realment, Crisòstom? Per què no ha transcendit, la seva obra? A poc a poc, Mateu descobrirà un personatge humil però fascinant, un geni desconegut, i se submergirà en un món insòlit, ple de miralls i poblat per individus solitaris i esquius.

Imaginativa, enginyosa i enlluernadora, Ignot és una novel·la que gira al voltant de la necessitat de crear, de les expectatives i de la frustració. Manuel Baixauli, un dels autors més singulars de les nostres lletres, ens ofereix una veu literària única i una demostració de capacitat narrativa de primer ordre

«Baixauli ha arribat al nostre prestatge de llibres de capçalera per quedar-s’hi. El seu món literari és inquietant, poètic i balsàmic.» Xavier Cortadellas, El Punt Avui

Crítiques


DIVENDRES, 04/06/2021
“Un individu camina”, Carme Pinyana, Descriu

DIMECRES, 28/04/2021
“La necessitat vital de crear”, Manel Haro, llegir.cat

DIVENDRES, 10/01/2020
“Crítica d’Ignot: una reflexió novel·lada sobre la creació”, Viceneç Pagès Jordà, El Periódico

DIVENDRES, 24/01/2020
“La fascinació del fracàs”, Màrius Serra, La Vanguardia

DIVENDRES, 24/01/2020
“La caixa infinita”, Marina Espasa, Ara Llegim, Ara

DILLUNS, 10/02/2020
“Gràcia i ombra”, Anna Ballbona, El Temps

SALVADOR VENDRELL, LA VEU DELS LLIBRES
“Manuel Baixauli: ‘Els llibres han de tindre espais buits, perquè el lector els ocupe i els faça seus'”

També et pot interessar