L’escriptor mallorquí Antoni Vidal Ferrando, ens acompanyarà en una nova trobada literària

Comparteix

“l’infern deu ser un indret on se’t moren els fills abans de complir els setze anys”


L’1 de desembre a les 18.30 h, l’escriptor mallorquí Antoni Vidal Ferrando, serà el protagonista d’una nova vetllada literària. Gràcies al programa Lletres Compartides comptarem amb la visita del poeta, historiador i escriptor de Santanyí.

La conversa girarà al voltant de la seva obra, malgrat que us convidem a llegir el seu llibre de relats, Els miralls negres. Dotze relats breus, on Vidal Ferrando ens mostra el món de la Mallorca de la postguerra, ambientat en la ruralia mallorquina, en un espai cronològic que en realitat abasta la totalitat del segle XX. Una obra que també s’interroga sobre l’ésser humà en el seu conjunt i sobre la maldat.


Antoni Vidal Ferrando

Fill d’una família humil, la seva riquesa d’infant són els llibres que li duen des de Barcelona. Abans de complir els deu anys ja coneix Els viatges de Gulliver o les històries de Sherezade. Mentre prepara el batxiller elemental, escriu el primer poema. Aquest l’encamina cap a l’amor al seu país i a la llengua catalana. Blai Bonet li contagia la seva immensa ambició literària. Es matricula com a alumne lliure a la Universitat de Barcelona. Volia estudiar filologia, per tal de potenciar la seva vocació d’escriptor.

El 1967 torna a Mallorca després de tres anys de feina com a mestre a Menorca. Aquell retorn el desorienta. Se sent insegur i massa allunyat de les fonts de la llengua i de la qualitat dels seus autors preferits. Per raons acadèmiques, s’ha d’especialitzar en història general. Entre casar-se, acabar la carrera i tenir dos fills, es lliura amb passió a la investigació, a la divulgació i a la didàctica de la història de Mallorca. Fins que arriba el Nadal del 84. Aleshores, després d’un llarg parèntesi de més de tres lustres, i per raons circumstancials, escriu un poema que li canvia radicalment la vida. Fins al punt que, cinc anys després, ja havia publicat cinc llibres, tots premiats a importants certàmens literaris.

Obtengué el títol de mestre a l’Escola Universitària, Professorat d’Educació General Bàsica. El 1978 es llicencià en filosofia i lletres, especialitat d’història, a la Facultat de Filosofia i Lletres de Palma, centre adscrit de la Universitat de Barcelona. Com a historiador, ha fet treball didàctic, divulgatiu i de recerca de la història de Mallorca.

El 2018 el seu poble natal, Santanyí, convoca un premi de narrativa amb el nom de l’escriptor.

Totes les seves obres estan escrites en català, s’han traduït, a l’alemany, l’anglès, al castellà, al francès, al gallec, a l’hindi, al neerlandès, al romanès i al rus.




Per a saber més


Antoni Vidal Ferrando a l’AELC
Entrevista a Antoni Vidal Ferrando. Diari, Última hora
Santanyí otorga la Medalla de Oro de la Villa al escritor Antoni Vidal. Mallorca diario

També et pot interessar