Les votacions del Premi de Literatura Protagonista Jove

Comparteix

L’Institut de Tona amb la col·laboració de la Biblioteca Caterina Figueras de Tona, participa per primera ocasió en el Premi de literatura Protagonista Jove, organitzat pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ClijCAT) en col·laboració amb l’Associació Catalana d’Amics del Llibre Infantil i Juvenil. 

Dos grups d’alumnes de 1r i 2n d’ESO i de 3r i 4t d’ESO han llegit quatre novel·les juvenils seleccionades per una comissió d’experts amb la finalitat d’emetre un veredicte i designar el millor llibre segons el seu criteri. El resultat d’aquesta iniciativa de participació voluntària, amb la literatura i el diàleg com a teló de fons, ha estat el següent:


Per a la categoria de 13-14 anys (de més a menys valorat)

Quan no te’n vas | Pau Joan Hernández (4 punts)
Barcelona: Edebé, 2011


“Em dic Lorena, tinc setze anys i fa aproximadament un més que estic morta” Tot i aquesta presentació, el relat no va de vampirs, va d’adolescents i de més d’una de les problemàtiques en què es troben. La Lorena ens explica, en primera persona, la seva inquietud per saber en què s’ha convertit i de quina manera se’n podrà sortir. En el decurs del relat, que es fa molt interessant i atractiu, veurem com la noia, amb l’ajut de les persones amb qui es pot comunicar, anirà desencadellant els records, podrà refer els últims dies de la seva vida i, amb ells, desemmascarar tots els enigmes. Una narració estimulant que aborda els maltractaments de gènere en els adolescents sumant diferents gèneres amb habilitat.


…………………………………………………………………………………………………………………Cavall de guerra | Michael Morpurgo (3 punts)
Barcelona: Estrela Polar, 2011


En una època en què les guerres sembla que es debatin en una pantalla de vídeojocs, se’ns fa estrany que no faci ni un segle que a les guerres la força dels cavalls fos del tot imprescindible. Sense cavalls, al front no hi haurien arribat ni armes, ni assistència, ni aliments. Eren els cavalls els que arriaven els carros que ho transportaven per la terra torturada pels explosius, el fang i la neu. Així, quan esclata la Primera Guerra Mundial, el Joey, un preciós cavall de granja, és venut a l’exèrcit i enviat al front. A través dels ulls de l’animal podrem seguir la seva valentia als diferents fronts de guerra i reviure la seva meravellosa amistat amb el jove Albert, el granger que el va criar i estimar. Una narració de caire èpic i d’amistat considerada, hores d’ara, un clàssic i una de les millors dins el seu gènere.


…………………………………………………………………………………………………………………Tigre, tigre | Lynne Reid Banks (2 punts)
Barcelona: Bambú, 2010


Dos cadells de tigre germans són arrencats de la jungla i portats a Roma. El més fort, l’entrenen per matar al Colosseu. El petit, el Cèsar el regala a la seva filla Aurèlia com animal de companyia i Julius, un jove esclau, li ensenya a tenir-ne cura. Els dos joves i el tigre viuen un temps feliç, han fet amistat i potser es comencen a enamorar. Però a causa d’una broma que es torça tot se’n va en orris. La narració, de fets i personatges ficticis dins una Roma clàssica identificable, mostra l’evolució d’Aurèlia en fer-se conscient de la crueltat del circ i de la brutalitat de l’emperador. Ella i Julius bastiran una aventura on hi destaca l’AMOR: romàntic, filial, als amics, per la justícia, pels animals, per la vida i de retruc l’impuls de reflexionar sobre aquestes qüestions.…………………………………………………………………………………………………………………Una Noia N.O.R.M.A.L. s’ofereix de cangur | Anna Manso (1 punt)
Barcelona: Cruïlla, 2011


La Rut té tretze anys és una noia normal amb unes ànsies enormes de ser independent i deixar enrere aquella família de sonats en que s’ha convertit la seva. Té trifulgues amb els pares i amb els germans dels que no en vol sentir ni parlar. Normal. Té amigues inseparables, un pretendent entranyable i un somni: anar a viure als Estats Units per cuidar cavalls. Però per sobre de tot, la Rut, que és una noia normal, conscient que els somnis també necessiten una empenteta, es mou a l’estiu per aconseguir alguns calerons com fan moltes altres noies com ella, normals. En aquesta aventura aconsegueix llogar-se de cangur d’uns trigèmins que són la bomba. Les il·lustracions, molt bones, escenifiquen el seu dia a dia. Una narració de to desimbolt i molt fluït que atrapa.


…………………………………………………………………………………………………………………


Per a la categoria de 15-16 anys (de més a menys valorat)


La Meva germana viu sobre la llar de foc | Annabel Pitcher (4 punts)
Barcelona : Bridge, 2011


Un atemptat islamista a Londres causa la mort d’una nena, la Rose, bessona de la Jasmine, Jass per als amics. Un fet que cinc anys després reviu en veu d’en Jamie, el germà petit. Fet que ens permet veure amb ulls de nen (heus aquí una qualitat de la narradora) com aquell succés ha modelat el comportament familiar: separació del matrimoni, posterior abandó de la mare i un pare que beu massa. Com ha limitat la personalitat de la Jass, una adolescent en crisi, com a influït en la seva problemàtica vida de nen de deu anys i com posa en dificultats la relació que manté amb Sunya, una nena musulmana que segons el pare no pot ser gaire diferent dels terroristes autors de l’atemptat. Una novel·la que atrapa des del primer moment amb un inici impactant i torbador que trasllada una història commovedora amb encertades pinzellades d’humor.


…………………………………………………………………………………………………………………Temps de miracles | Anne-Laure Bondoux (3 punts)
Barcelona: Baula, 2010


Per a en Kumail, un noi del Caucas que viu la guerra de primera mà, arribar a França és l’única oportunitat per aconseguir el seu somni, i el de la mare morta en un terrible accident, de viure millor i en llibertat. El seu apadrinament per la Glòria, també fugitiva, serà la millor ajuda per tal de superar les calamitats que els esperen i que moltes vegades veurem acomboiades per traços d’una tendresa extraordinària. Una novel·la de fugida a la recerca dels orígens. Un relat on hi tenen cabuda els sentiments i els gestos heròics, èpics, de persones generoses que s’uneixen a la recerca d’un futur. Una gran novel·la on hi destaquen per damunt de tot l’amor de la Glòria, la “mare” per excel·lència i en Kumail que farà honor a l’abnegació de la dona.


…………………………………………………………………………………………………………………Revòlver | Marcus Sedgwick (2 punts)
Barcelona: Cruïlla, 2010


“No travessis mai el llac per la boca del riu, el gel sempre és més prim en aquella zona fins i tot a l’hivern”, deia el pare. I l’Stig es demana per què l’Einar no va seguir els seus propis consells mentre mira el cadàver glaçat de l’home sobre la taula. Sap que res tornarà a ser com abans malgrat que les expectatives de canvi fossin escasses: ajudar el pare a l’Oficina de Contrastació de tant en tant, tallar llenya, arreglar tanques, fer reparacions a la cabana, ocupar-se dels gossos i, sovint, perdre’s pels boscos a meditar i rumiar. Però, així que obre la porta a aquell home d’aspecte amenaçador i el pensament d’en Sig va d’immediat cap el revòlver que tenen guardat al rebost, els fets canviaran de registre! Una narració extraordinària que ens transporta literalment a les gèlides Terres del Gran Nord i a la duresa de la vida dels treballadors de les companyies mineres i les de les seves famílies.…………………………………………………………………………………………………………………PQPI connection | Lluís Miret (1 punt)
Alzira: Bromera, 2011


Premi Mallorca de Narrativa Juvenil Noies i nois del PQPI d’electricitat han estat convidats a participar en un campionat esportiu. L’entusiasme per anar d’excursió ni que sigui amb la condició d’haver de competir els envaeix i no veuen el moment de deixar aparcades les classes. Tot just arribar el PQPI d’electricitat es troba amb el PQPI de perruqueria local que es converteixen en supporters incondicionals i una vegada passat el tràngol del torneig en amics inseparables. Mentrestant hi ha hagut un atracament en una sucursal bancària de la ciutat i sense saber com el botí ha anat a parar a mans del PQPI d’electricitat motiu pel que s’estableix un estira i arronsa animat i divertit entre els nois, que s’embarquen a descobrir els autors del robatori, i l’inspector Robredo que els considera autors del delicte. Novel·la divertida, col·loquial, molt propera a com s’expressen els lectors.


…………………………………………………………………………………………………………………

Us recordem que a la Biblioteca trobareu un exemplar de cada una de les novel·les seleccionades per al Premi protagonista Jove.
  

També et pot interessar