La Virreina Centre de la Imatge acull la primera gran exposició monogràfica dedicada a Alberto García-Alix a Barcelona. García-Alix (Lleó, 1956) és un dels intèrprets més importants de la fotografia internacional contemporània. La mostra aplega una setantena d’obres, entre fotografies i vídeos, que permeten seguir l’evolució de la lectura del concepte d’autoretrat que García-Alix realitza al llarg dels més de trenta anys de carrera.
Sobre Alberto Garcia-Alix en paraules de Gonzalo Garcia Pin
“Cada combat de boxa és una història: un drama sense paraules. Les fotografies d’Alberto García-Alix també són històries condensades, narracions mudes però eloqüents, imatges impregnades d’un lirisme nu d’artificis; poesia que sempre troba un lloc en l’enquadrament on instal·lar-se: la tensió en l’escorç d’una cara, la punta d’una sabata, una vagina enfilada, el cadàver d’un ocell, els perfils difuminats d’un edifici… Poesia directa que esclata davant dels nostres ulls.
Lluitador vocacional, quan García-Alix conclou un dels seus gojosos combats amb les imatges, només queda un vencedor en peus sobre la lona: la seva mirada. Una mirada frontal. Una mirada de púgil. Pura èpica.
Decantada la seva tècnica cap a una minuciosa utilització del blanc i negre, García-Alix compon el seu discurs visual d’acord amb els plànols que va dibuixant el seu itinerari vital, plànols sobre els quals el fotògraf traça la seva misteriosa, emotiva i contundent cartografia artística. Un ample mapa on figuren objectes i paisatges, fotografies en les quals Alberto García-Alix captura els escenaris de la seva pròpia biografia: cases, carrers, carreteres i camins que s’obren a l’infinit. Tàpies, façanes i aparadors fitats per l’objectiu de la seva càmera. Espais oberts sobre els quals la seva mirada bota i es fa introspectiva fins a tancar-se entre les quatre parets d’una escarida habitació”.
Per a saber més