L’arquitecte Rafael Moneo, Premi Príncep d’Asturies

Comparteix

L’arquitecte Rafael Moneo Vallés ha estat guardonat amb el Premi Príncep d’Asturies. Rafael Moneo és un dels representants més destacats de l’arquitectura espanyola contemporània. Va néixer a Tudela, Navarra, el 9 de maig de 1937. Va cursar els seus estudis a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Madrid i va col·laborar en diversos projectes amb Francisco Javier Sáenz de Oiza. Quan va obtenir el títol d’arquitecte, va treballar amb Jorn Utzon a Hellebaek (Dinamarca), l’autor del famós edifici de l’Òpera de Sydney.

Un any després de col·laborar amb Utzon, va rebre una beca de dos anys per estudiar a l’Acadèmia Espanyola a Roma. Va assumir la tradició nòrdica i la grecollatina, que es mantindran al llarg de la seva trajectòria.

En 1965 torna a Espanya i inicia aquí la seva carrera professional com a arquitecte i com a professor a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Madrid. Després va viure durant gairebé deu anys a Barcelona, on va ser catedràtic d’Elements de Composició en la Facultat d’Arquitectura, fins que en 1980 se li va oferir el lloc de catedràtic de composició a l’Escola d’Arquitectura de Madrid.

És partidari d’investigar la ciutat i enllaçar amb el seu passat. Per a Moneo, l’arquitectura ha d’estar per sobre d’un desig estilístic concret. Manté referències a mestres de tots els temps i els seus materials constructius preferits són la pedra i el maó.

Per a saber més

Biografia i projectes
Rafael Moneo a la revista El Croquis.

A la Biblioteca trobaràs

Obras maestras de la arquitectura mundial/ Will Pryce. Barcelona: Blume, 2008
Gran atlas de la arquitectura del año 1000 al siglo XX / Francesca Prina, con Elena Demartini. Barcelona [etc.]: Electa, 2006.
Arquitectos del mundo / [autor: Francisco Asensio Cerver]. Barcelona: Arco, 1998.
Arte de proyectar en arquitectura: fundamentos, normas, prescripciones sobre recintos… : manual para arquitectos, ingenieros, arquitectos técnicos, constructores, profesionales y estudiantes / Neufert. Barcelona: Gili, 2007.
Casa, vivienda, jardín : el proyecto y las medidas en la construcción / Peter Neufert, Ludwig Neff. Barcelona: Gili, 2007.
Cómo interpretar un plano / María del Mar Cenalmor Sáez. Barcelona: Ceac, 2009.
Cases de poble: evolució, arquitectura i restauració dels nuclis rurals / Josep M. Sans … [et al.] ; fotografia: Kim Castells. Figueres: Brau, 2006.


També et pot interessar