L’alpinista Jordi Pons presentarà, Alpinisme sense ficció, el millor llibre de narrativa de muntanya del 2017

Comparteix

Als amants de la muntanya i de les biografies us convidem el divendres 21 de setembre a les 20.30h, a una trobada amb l’alpinista Jordi Pons. La Biblioteca acollirà la presentació del seu llibre, Alpinisme sense ficció, en un acte organitzat pel Centre Excursionista de Tona.

Una biografia publicada per l’editorial Desnivel que recull la carrera alpinística de Jordi Pons, considerat un dels pares de l’actual generació d’alpinistes i escaladors de Catalunya i de tot l’Estat espanyol, amb ascensions a parets mítiques com la cara Nord de l’Eiger o l’esperó Walker de les Grandes Jorasses, al Massís del Mont Blanc, a l’Hindukush, etc. . A les seves pàgines podrem trobar les seves primeres ascensions als Alps, el seu progrés als Andes i l’arribada a l’Himàlaia.
Jordi Pons va formar part de la primera expedició catalana a l’Everest l’any 1982, organitzada pel Centre Excursionista de Catalunya (CEC), de la que en queda com a testimoni el magnífic film Everest 82, primera expedició catalana.

El llibre, Alpinisme sense ficció, ha estat guardonat amb el Premi Jacint Verdaguer, 2017, com el millor llibre de narrativa de muntanya, escrit en català.


Sobre Jordi Pons Sanjinés
(Barcelona, 1933)

Fa uns anys, en el decurs d´una ascensió per la via Cosmiques a l´Agulla de Midi, en Jordi Pons va coincidir amb un grup de turistes francesos entre els quals hi havia un capellà que va voler fer-se una fotografia amb ell. Dies més tard el religiós li va enviar no solament la fotografia sinó també un escrit on li feia saber que el mateix any que ell havia nascut (1933) també van néixer la soprano Montserrat Caballé, l´emperador del Japó Aki Hito, en Tarzan i el pato Donald, el més famós de tots quatre. En edat escolar encara va dedicar-se a la natació, activitat que només li va durar un parell d´anys perquè aviat es va adonar que nedant no aniria gaire lluny. Influenciat pel seu germà gran –que va ser de fet qui el va introduir en el món de l´excursionisme– descobreix el Pirineu i, per tant, l´escalada en roca i gel, i l´esquí de muntanya, activitats que fins a dia d´avui segueix practicant i, tal com diu en les seves conferències, “amb permís de la muntanya, que sempre té la darrera paraula”.

Jordi Pons també és autor d’una obra cinematogràfica que comprèn més d’una vintena de documentals, molts d’ells destacats amb premis al Festival de Cinema de Muntanya de Torelló i als festivals internacionals de Trento o de Les Diablerets.

També et pot interessar