‘”La vida és molt curta per a anar perdent el temps'”, Paul Auster

Comparteix

La frase que dóna títol a la notícia pertany a la novel·la “Invisible” de Paul Auster, que naixia un 3 de febrer a Newark, Nova Jersey.

Novel·lista, poeta, guionista i director de cinema estatunidenc, va començar a escriure amb 12 anys. El seu periple com a autor el va iniciar escrivint poesia i assaig en diverses revistes.

Va estudiar literatura francesa, italiana i anglesa a la Universitat de Columbia a Nova York fins a 1967, any en què va viatjar a París per a evitar la guerra de Vietnam. Allà va fer treballs de traducció. El mateix any va escriure la seva primera novel·la.

Influït per la lectura d’autors com Dickens, Dostoievsky, Kafka, Hawthorne, les seves obres es van caracteritzar per una barreja de realisme i fantasia, que van meravellar a la crítica, que també va rebre amb entusiasme les seves col·laboracions com a guionista amb el director de cinema nord-americà d’origen xinès, Wayne Wang a les pel·lícules Blue in the face i Smoke.

La seva obra literària és extensa i arriba al 2017, amb la seva darrera novel·la publicada, 4321, que trobaràs a la Biblioteca. Una història amb quatre variacions de cada capítol. El seu personatge principal Archie Ferguson, amb arrels jueves, experimenta quatre vides. Una novel·la que ens ofereix un retrat generacional, una història que ens parla d’identitat, de música, art, cinema, política, amistat, amor i desamor, sexe, l’acceptació de la homosexualitat en el cas d’un dels personatges, el compromís, el conflicte amb els pares, la irrupció de la mort, la pèrdua, la culpa, la decepció, la desigualtat entre homes i dones, el rebuig al diferent, la capacitat de crear, els aprenentatges al llarg del camí i també la superació…

“Pasear con Federman era por encima de todo un ejercicio en el arte de prestar atención, y prestar atención, según descubrió Ferguson, era el primer paso para aprender a vivir”. Fragment de 4321

També et pot interessar