La vida d’Antonio Machado, a la gran pantalla

Comparteix

Durant sis setmanes a partir de l’octubre, Sòria serà un gran plató on es rodarà ‘100 años después. Antonio Machado‘, una pel·lícula produïda per Saguel Films i dirigida per Antonio Hernández, que intentarà apropar-se al poeta i als seus mons.

Antonio Machado va ser un poeta i prosista espanyol, pertanyent al moviment literari conegut com a generació del 98. Va néixer a Sevilla i va viure després a Madrid, on va estudiar. Al 1893 va publicar els seus primers escrits en prosa, mentre que els seus primers poemes van aparèixer al 1901. Va viatjar a París al 1899, ciutat que va tornar a visitar al 1902, i on va conèixer a Rubén Darío, que esdevindrà un gran amic durant tota la seva vida. A Madrid, va conèixer a Unamuno, Valle-Inclán, Juan Ramón Jiménez i altres destacats escriptors amb els quals va mantenir una estreta amistat. Va ser catedràtic de Francès, i es va casar amb Leonor Esquerre, que va morir al 1912.
Al 1927 va ser escollit membre de la Real Acadèmia Espanyola de la llengua. Durant els anys vint i trenta va escriure teatre en companyia del seu germà, també poeta, Manuel, estrenant diverses obres entre les quals destaquen La Lola es va als ports, de 1929, i La duquessa de Benamejí, de 1931. El seu primer llibre és Solituds, de 1903. Campos de Castilla, de 1912, suposa, a part d’una indagació sobre si mateix, una consideració poètica d’un paisatge castellà humanitzat, juntament amb l’emoció de l’amor perdut, i constitueix un dels seus llibres més coneguts i populars. Al 1917 es van publicar Pàgines escollides, i la primera edició de Poesies completes. D’aquesta època queda una important obra en prosa, de tipus filosòfic, Els complementaris, publicada pòstumament, que constitueix un conjunt d’impressions, reflexions sobre el quotidià i esbossos. Noves cançons, de 1914, continua la línia sentenciosa i filosòfica on cada vegada destaca més la crítica social, sense que desaparegui la ressonància lírica. La guerra el va impulsar a escriure poemes de tipus circumstancial i polític, com ocorre a La guerra, de 1937, que no desdiuen de la seva producció anterior. Quan va esclatar la Guerra Civil espanyola residia a Madrid. Posteriorment es va traslladar a València, i Barcelona, i al gener de 1939 es va exiliar al poble francès de Cotlliure, on va morir al febrer.

Us convidem a veure el programa realitzat per RTVE que ofereix una semblança biogràfica d’Antonio Machado, destacant els esdeveniments més rellevants de la seva vida. També s’analitza com algunes d’aquestes circumstàncies vitals van ser decisives a l’hora d’enfocar el seu treball, tant a nivell poètic com  filosòfic. S’ofereixen opinions molt positives sobre el seu llibre “Juan de Mairena”, considerada per alguns crítics com una de les obres més significatives del pensament espanyol contemporani. 

Per a saber més
Centenari d’Antonio Machado a Sòria
Antonio Machado. Sobre la defensa i la difusió de la cultura. Discurs pronunciat a València en la sessió de clausura del Congrés Internacional d’Escriptors.
La vida de Machado en música y poesía – 22/03/12. Programa radiofònic de rtve, “Propuesta cultural”
Guia d’Antonio Machado per a estudiants
Biografia d’Antonio Machado a l’Instituto Cervantes
Machado. Revista de Estudios de una Saga familiar.

A la Biblioteca trobaràs

Soledades; Galerías; Otros poemas / Antonio Machado. Madrid: Cátedra, 1993
Proverbios y cantares / Antonio Machado. Madrid: El País, 2003
Poesías completas / Antonio Machado. Madrid: Espasa Calpe, 1997
Campos de Castilla / Antonio Machado. Madrid: Cátedra, 1989
Tres poetes, tres mestres: cap a una teràpia autobiogràfica: Rainer Maria Rilke, Antonio Machado, Màrius Torres. Maçaners: Abadia, 2006
4 poemas de Antonio Machado y una tarde de lluvia / poemas de Antonio Machado ; ilustraciones de José Aguilar. Valencia: Versos y trazos, 2006
A. Machado y J.R. Jiménez: poetas del siglo XX / Ricardo Senabre Sempere. Madrid: Anaya, 1991