La frase del mes, Immanuel Kant

Comparteix


El sabio puede cambiar de opinión. El necio, nunca.


Es pot dir de Kant que és el filòsof il·lustrat, al abordar en la seva filosofia tots els temes que havien estat objecte de reflexió filosòfica al llarg del seu segle. 

Nascut a Königsberg, capital de Prússia Oriental, va ser educat en un ambient rígid i disciplinat, amb una forta presència del pietisme, corrent protestant que potenciava l’experiència religiosa individual i valors com l’austeritat, la humilitat o el rigor moral. 

Durant el seu pas per la universitat es va interessar per matèries molt diverses: filosofia, ciències naturals, física i matemàtiques. No va portar una vida purament acadèmica: va començar treballant com a professor particular fins que al 1755 va aconseguir accedir a la universitat de Königsberg, impartint matèries com lògica, metafísica, matemàtiques, física, geografia, pedagogia, dret natural, filosofia moral o teologia natural. En aquests primers anys, les seves obres giren entorn a temes científics. Durant alguns anys (1766-1772) va exercir també les funcions de bibliotecari del castell de la seva ciutat. Les seves classes eren molt concorregudes i conegudes: anys després, Herder es referiria a Kant com “un mestre d’humanitat”.

La seva gran capacitat docent i intel·lectual no va ser recompensada per la institució acadèmica: Kant hauria d’esperar a 1770 per aconseguir un lloc de professor titular de lògica i metafísica. El seu reconeixement no va deixar de créixer, rebutjant en diverses ocasions el treballar en altres universitats, i ocupant el lloc de rector durant els anys 1786 i 1788. 

Els últims anys de la seva vida van estar marcats pels seus problemes amb la censura: les seves tesis sobre religió el van enfrontar als governants, que van obligar-lo a renunciar a qualsevol pronunciament sobre religió. 

La passió de Kant per la raó i per la realització de la humanitat apareixen permanentment, d’una forma més o menys explícita, en la seva obra.

A la Biblioteca trobaràs

¿Qué es la ilustración?: y otros escritos de ética, política y filosofía de la historia / Immanuel Kant. Alianza, 2004
Pedagogía / I. Kant. Akal, 1991
Història i política / Immanuel Kant. Edicions 62, 2002
Lecciones de ética / Immanuel Kant. Crítica, 2009
Crítica de la facultat de jutjar / Immanuel Kant. Edicions 62, 2004
Crítica de la razón pura / Immanuel Kant. Alfaguara, 1996


També et pot interessar