AVUI

Comparteix

La Biblioteca Caterina Figueras de Tona més enllà d\’oferir els serveis habituals de qualsevol biblioteca, com el préstec de llibres, pel·lícules, música, l’accés a internet… és un lloc de trobada, que cuida, estima i promou la cultura. Li agraden els nous reptes, la innovació i està oberta a propostes ciutadanes. Vetlla per la tranquil·litat, el silenci i el respecte. S’implica en l’educació, l’aprenentatge i la integració social dels seus habitants, infants, joves, gent gran. Treballa al costat d’escoles, famílies, entitats i col·lectius. Prioritza l’atenció individualitzada i cordial de qualsevol persona que s’apropi a aquest equipament, però sobretot promociona la lectura, perquè estima els llibres i creu en el poder de les paraules, que curen. Només cal que vinguis a la Biblioteca i trobis les teves.

AHIR

La Biblioteca Caterina Figueras de Tona rep el seu nom en record a Caterina Figueras, la filla del mallorquí i estiuejant tonenc Antoni Figueras i Cerdà, qui va finançar la construcció de les antigues escoles públiques del municipi, paralitzades fins llavors per falta de fons. Aquest mallorquí que va viure a Puerto Rico i Barcelona va cedir les escoles i altres terrenys de la seva propietat a l\’Ajuntament. Com a forma de record a la seva filla, morta per tifus a Barcelona l’any 1923, es va gravar a l’entrada principal de l’edifici la inscripció ”Catalina Figueras in Memoriam”.

Les primeres pedres del que ahir va ser una escola i avui és la Biblioteca Caterina Figueras de Tona es posen l’any 1928. L’edifici amb una línia noucentista va ser concebut i supervisat per l’arquitecte Manuel Gausa. Els esgrafiats que podeu observar a la façana són obra del gravador i pintor Manuel Puig i Genís.

El 1993, les antigues escoles es remodelen en equipament cultural, gràcies al suport de l’Ajuntament de Tona i la Diputació de Barcelona.

Si et vols endinsar en la història de l’edifici hi ha un magnífic llibre editat, disponible a la Biblioteca, escrit a tres mans per l\’escriptor tonenc Amadeu Lleopart, l’arquitecte Josep Maria Claparols i el besnet d’Antoni Figueras, Ramon Figueras, 75 anys de les antigues escoles Caterina Figueras de Tona.

Contacta

Jaume Balmes, 51
08551 Tona
T. +34 93 887 13 95
b.tona.cf@diba.cat
www.bibliotecatona.cat

Visitans

Horari 

Matí
Dimecres de 10 h a 13.30 h.
Dissabte de 10 h a 13.30 h.

Tardes
De dilluns a divendres de 15 h a 20 h.

© 2022 Biblioteca Caterina Figueras