Joan Colom cedeix el seu arxiu fotogràfic al MNAC

Comparteix

Joan Colom (Barcelona, 1921), una de les grans figures de la Nova Avantguarda Fotogràfica, ha donat al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) el seu arxiu complet format per gairebé 9.500 fotografies i  negatius, una pel·lícula de 25 minuts i una gran quantitat de documentació.

Sobre Joan Colom

Neix a Barcelona, al 1921. Es va iniciar en la fotografia al 1957, dins de l’Agrupació Fotogràfica de la seva ciutat quan encara era comptable d’una empresa. Al 1961 va exposar una primera selecció de la seva obra més important: un reportatge pioner basat en la tècnica de “càmera oculta”, realitzat al Raval de Barcelona.

Personatge i fotògraf atípic, després d’haver estat reconegut com un dels grans de la fotografia espanyola de postguerra, Colom deixa voluntàriament la fotografia a partir de 1964, a causa de la demanda d’una prostituta. La dona es va reconèixer en una de les fotos del llibre Izas, rabizas y colipoterras publicat per Lumen al 1964 amb textos de Camilo José Cela, en el marc d’un innovador projecte basat en la col·laboració entre un fotògraf i un escriptor. L’escàndol provocat pel llibre i la querella judicial van sumir a Colom en una depressió que el va empènyer a deixar la fotografia fins a principi dels anys 90, quan va començar a treballar en color. 

La seva recuperació per part de les institucions es va iniciar al 1999 quan el MNAC va reproduir El carrer, l’única exposició individual que havia realitzat a Barcelona en la seva primera etapa. La mostra, organitzada per la Sala Aixelà al 1961, reunia un conjunt de fotografies fetes entre 1958 i 1960 al Barri Xinès, que li van atorgar un lloc central entre els fotògrafs espanyols de la seva generació. Per la seva captació de l’ambient marginal del Raval, va ser distingit amb el Premi Nacional de Fotografia de 2002. 

Per a saber més

També et pot interessar