Jaume Pla i l’Associació d’Amics

Comparteix

Avui es presenta a la Biblioteca de Catalunya, l’Associació d’Amics de Jaume Pla, creada en motiu del centenari de l’artista: gravador, pintor i escriptor. L’Associació d’Amics de Jaume Pla (AAJP) ha nascut per preservar la memòria i l’obra de l’artista rubirenc, i mantenir el seu llegat a través del seu arxiu gràfic i documental. 

Sobre Jaume Pla i Pallejà 

Jaume Pla i Pallejà (Rubí, 1914 – Barcelona, 1995) fou un gravador, pintor, bibliòfil i escriptor català.

Iniciat abans de la Guerra Civil espanyola, féu ja aleshores algunes exposicions. Va fer la guerra amb el bàndol repúblicà i va viure exili i camps de concentració a la Catalunya Nord. En tornar mig clandestinament inicià la seva gran època, en la que esdevingué el gran apòstol del gravat modern a Catalunya. Creà, amb Víctor M. d’Imbert, les Edicions de la Rosa Vera on obrí les portes a molts artistes per a il·lustrar mitjançant el gravat llibres i reculls acuradament editats. Ell mateix va tenir allà, i en altres editorials, una forta activitat de gravador en totes les tècniques, però especialment calcogràfic. Col·laborà amb Pablo Picasso i dirigí les edicions de bibliofília impulsades per Camilo José Cela. Fou pràcticament l’únic gravador català del seu temps capaç de manejar el burí, i ho feia sense la rigidesa d’aquesta tècnica tan acadèmica. Destaquen d’ell sobretot els paisatges, tant de Catalunya, com d’Espanya, d’Itàlia o de França, que li era molt familiar d’ençà que una filla seva s’hi casà i s’hi establí.

També portà les seves reivindicatives edicions a Madrid, on aconseguí, amb la complicitat de Juana Mordó, que diversos noms destacats de l’art espanyol de la postguerra fessin les seves primeres armes en el gravat.

Escriptor agut, de llenguatge ric i esmolat, no sols publicà algun llibre clàssic sobre l’art de gravar (Técnicas del grabado calcográfico, 1956), sinó molts articles a la “Revista de Catalunya” i volums de records: Famosos i oblidats (1989), Memòria escrita (1991), i De l’art i l’artista. Dietari 1982-1992, amb el que va guanyar el Premi Sant Joan de narrativa.

Fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi i va ser membre honorari de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. La seva obra és ben representada en el Gabinet de Dibuixos i Gravats del MNAC i en la Unitat Gràfica de la Biblioteca de Catalunya.

Per a saber mésA la Biblioteca trobaràs

De l’art i de l’artista: dietari 1982-1991 / Jaume Pla. Edicions 62, 1996

També et pot interessar