Homenatge a l’escriptor i pedagog Joan Triadú

Comparteix

El pedagog, escriptor i activista cultural Joan Triadú rep un homenatge amb l’exposició  itinerant  “Llegir com viure. Homenatge a Joan Triadú. 1921-2010” al Palau Robert, que es podrà veure del 18 de gener al 28 d’abril de 2013. La mostra, reconeix la seva trajectòria en defensa de la identitat catalana i l’acció educadora que va desenvolupar, -entesa com a mitjà per canviar i millorar les persones- a partir de textos seleccionats de les Memòries d’un segle d’or, un text de Joan Triadú que combina el gènere biogràfic amb el memorialístic.

Aquesta exposició es podrà veure també a la Biblioteca Joan Triadú de Vic

Sobre Joan Triadú

Joan Triadú (Ribes de Freser, 1921 – Barcelona, 2010) ha estat un dels crítics literaris catalans més destacats del segle XX. Des de molt jove es va dedicar a l’estudi de les llengües clàssiques i a estructurar la literatura catalana després de la dispersió literària que va provocar la Guerra Civil. Treballs com l’Antologia de poesia catalana 1900-1950 (1951) o l’Antologia de contistes catalans (1953) van ser uns instruments clau per a la projecció de la literatura de postguerra, així com els posteriors La novel·la catalana de postguerra (1982) i La poesia catalana de postguerra (1985). 

Poeta, traductor i mestre de crítics i assagistes, Joan Triadú ha anat bastint una obra rica en matisos i experiències que, lluny d’una significació només literària, ha volgut apropar la literatura a la societat, també des de la militància cultural. Fundador de revistes i iniciatives literàries, articulista i defensor de la personalitat de Catalunya, ha vist reconeguda la seva tasca amb premis com la Creu de Sant Jordi (1982), el Premi d’Honor Jaume I (1982) o la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (2001), entre molts altres. 

El 2001 va publicar el dietari Dies de memòria 1938-1940, un testimoni fonamental per a entendre l’enorme desfeta humana d’uns anys injusts. La seva obra mereix un lloc de privilegi en la nostra literatura. És membre emèrit de l’Institut d’Estudis Catalans. 

A la Biblioteca trobaràs

El Collsacabra / Joan Triadú; amb vint-i-tres il·lustracions de Joan Barbarà. Barcelona: Proa, 1994

Per a saber mésTambé et pot interessar