Gustavo Adolfo Bécquer, 175 anys del seu naixement

Comparteix

El 2011 és l’any en què es celebra els 175 anys del naixement del poeta espanyol Gustavo Adolfo Bécquer,  una de les figures més importants del romanticisme. Les seves Rimes van suposar el punt de partida de la poesia moderna espanyola.

Va néixer a Sevilla, fill d’un pintor i germà d’un altre, Valeriano. També ell mateix va practicar la pintura, però, després de quedar-se orfe i traslladar-se a Madrid, al 1854, la va abandonar per dedicar-se exclusivament a la literatura. No va aconseguir tenir èxit i va viure en la pobresa, col·laborant en diaris de poca categoria. Posteriorment va escriure en d’altres més importants, on va publicar cròniques socials, algunes de les seves Llegendes i els assajos costumistes Cartas desde mi celda. Va obtenir un càrrec molt ben pagat, al1864, de censor oficial de novel·les. Al voltant de l’any 1867 va escriure les seves famoses Rimes i les preparava per a la seva publicació, però amb la Revolució de 1868 es va perdre el manuscrit i el poeta va haver de preparar un altre, en part de memòria. El seu matrimoni, amb la filla d’un metge, li va donar tres fills, però es va desfer al 1868. Bécquer, que des de 1858 estava afligit d’una greu malaltia, probablement tuberculosa o venérea, es va traslladar a Toledo, a casa del seu germà Valeriano. Va el 22 de desembre, als trenta-quatre anys.

Luis Cernuda va escriure: Bécquer desempeña en nuestra poesía moderna un papel equivalente al de Garcilaso en nuestra poesía clásica: el de crear una nueva tradición, que lega a sus descendientes.
 

A la Biblioteca trobaràs

Bécquer, Gustavo Adolfo. Rimas y Leyendas. Barcelona: Grupo Hermes, 1997.
Bécquer, Gustavo Adolfo. Rimas. Madrid: Cátedra, 2002.
Bécquer, Gustavo Adolfo. Leyendas. Madrid: Espasa Calpe, 2005.
Bécquer, Gustavo Adolfo. Leyendas. Madrid: Anaya, 2006. (Llibre infantil)

Per a saber més
També et pot interessar