Gabriel Ferrater a Facebook

Comparteix

Gabriel Ferrater està a facebook. La creadora d’aquesta pàgina és la Carolina Peláez, una escriptora mexicana que va descobrir Ferrater quan escoltava la seva mare i el seu segon pare, ambdós escriptors parlaven sobre la poesia de Jaime Gil de Biedma, Salvador Espriu… “Em va cridar l’atenció el títol Les dones i els dies.. Què pensa aquest senyor de les dones? Vaig créixer llegint poesia d’arreu, Catalunya no se’m feia tan llunyana, llunyà Plutó, no Catalunya…” Des d’aleshores, no va poder separar-se de la seva obra..“Una certa nit d’insomni com moltes altres em va fer dedicar-li als meus estimats acompanyants de tota la vida un petit homenatge fet per mi. Li vaig dedicar com es dedica alguna cosa a qui t’interessa, sense esperar resposta… “. 

Sobre l’autor, Gabriel Ferrater

Gabriel Ferrater (Reus, 1922 – Sant Cugat del Vallès, 1972). Escriptor i lingüista. Autor d’una de les més rellevants obres poètiques de la literatura catalana de postguerra, amb tres únics reculls Da nuces pueris (1960), Menja’t una cama (1962), Teoria dels cossos (1966), que va aplegar en un volum, i Les dones i els dies (1968) que va suposar el punt i final d’una aventura poètica insòlita en el marc de les lletres catalanes. 

L’erotisme franc i el pas del temps són una constant en la seva obra. Els poemes “In memoriam” i “Poema inacabat”, són uns dels testimonis més valuosos de la guerra civil i de les seves conseqüències. Professor de lingüística i crítica literària a la Universitat Autònoma de Barcelona, va començar a escriure una sèrie d’articles de doctrina lingüística a Serra d’Or (1969-72) sota el títol “De causis linguae”, dels quals destaca l’esbós d’una teoria mètrica basada en el component fonològic de la gramàtica generativo-transformacional proposada per Chomsky i Halle. Va traduir al català Der Prozess, de Franz Kafka; Language, de Leonard Bloomfield, i Cartesian linguistics, de Noam Chomsky. 

A la Biblioteca trobaràs

Les Dones i els dies / Gabriel Ferrater. Barcelona: Labutxaca, 2010
Menja’t una cama / Gabriel Ferrater. Barcelona: Edicions 62, 1997
Teoria dels cossos / Gabriel Ferrater. Barcelona: Empúries, 1992
Vers i prosa / Gabriel Ferrater. València: Tres i quatre, 1988

Per a saber més

Gabriel Ferrater a l’AELC.
Gabriel Ferrater a LletrA
Bloc dedicat íntegrament a Gabriel Ferrater

També et pot interessar