Exposició Dones de la literatura catalana

Comparteix

Aquest mes de març l’exposició mensual la dediquem a la dona. Si bé a partir del 8 de març trobareu al vestíbul de la Biblioteca, una exposició de llibres sobre la dona i la lluita pels seus drets, des d’avui i durant el març, conviurà amb la mostra documental “Dones de la literatura catalana”.

Una selecció d’obres i escriptores que han marcat la història de la literatura catalana a través de les seves novel·les, poemes i iniciatives pedagògiques per fomentar la lectura.

Trobareu llibres de:

Carme Karr, una periodista, escriptora, feminista, pacifista, musicòloga i publicista catalana. Va ser una de les promotores més avançades del feminisme català de principi del segle xx, com Dolors Monserdà, amb qui col·laborà.
Dolors Monserdà. Va lluitar per l’educació de les dones, el que li va valdre la consideració de primera escriptora feminista catalana.
Mercè Rodoreda: considerada l’escriptora de llengua catalana contemporània més influent, tal com ho testifiquen les referències d’altres autors a la seva obra i la repercussió internacional, amb traduccions a més de quaranta llengües.
Maria Aurèlia Capmany. Novel·lista, dramaturga i assagista. Destacà també com a activista cultural, feminista i antifranquista. 
Carme Laforet, la literatura com a refugi. Va escriure ‘Nada’, una de les novel·les més important de la postguerra.
Montserrat Roig, escriptora en català de novel·les, contes, assaig, reportatges i articles periodístics. Va presentar i dirigir diversos programes de televisió, mitjà en el qual va excel·lir com a entrevistadora a escriptors de generacions precedents.
Joana Raspall, la poeta més llegida a l’escola. Va publicar el seu primer recull de poemes als 69 anys. Va ser escriptora, lexicòloga i bibliotecària. Tot i que és coneguda per l’obra poètica infantil, va escriure també per a adults, teatre, contes i novel·les.
Maria-Mercè Marçal, la poeta tres voltes rebel. Els seus poemes i el seu pensament polític són referents del feminisme, es definia a través de tres conceptes: era dona, de classe baixa i d’una nació oprimida.
Ana María Matute, l’escriptora de la postguerra. La Guerra Civil va marcar la seva vida i la seva literatura i es va convertir en una de les millors escriptores de la primera meitat del segle XX.
Carme Riera, catedràtica de literatura espanyola i escriptora en llengua catalana. 

I llibres de Rosa Regàs, Isabel Clara Simó… i autores catalanes del moment com Irene Solà, Eva Baltasar, Sònia Moll Gamboa, Alba Dedeu, Maria Climent, Jenn Diaz, Marta Orriols, Anna Ballbona, etc.

També et pot interessar