Et convidem a la presentació del llibre, Érem feres, a càrrec de l’autor, Oriol Riart, acompanyat de l’historiador tonenc, Carles Puigferrat

Comparteix

El pròxim 20 de febrer a les 19 h, tindrà lloc a la Biblioteca, la presentació del llibre, Érem feres (Pagès Editors), d’Oriol Riart. Un llibre que recull l’experiència directa dels soldats que van viure la Guerra Civil Espanyola, on s’inclou la del tonenc Sebastià Buxaderas Roqueta.

Oriol Riart, reconstrueix la història, a través de 39 diaris personals i d’una lectura acurada de les impressions, les pors, les necessitats i les emocions que els combatents van deixar per escrit en el mateix moment dels fets. Un corpus temàtic que ens explica la quotidianitat de les trinxeres.

A través d’aquests textos íntims, escrits de primera mà coneixerem a aquells joves que, voluntàriament o obligats, van lluitar. Quins eren els seus principals temors? Quins impediments havien de superar en el seu dia a dia? A qui trobaven a faltar?

Entre els diaris personals de combatents que apareixen en l’estudi, n’hi ha dos escrits pel tonenc Sebastià Buxaderas Roqueta. Un, escrit a Tona entre l’octubre de 1937 i l’abril de 1938, poc abans d’anar-se’n al front; i l’altre en què narra la seva experiència al front com a soldat de l’exèrcit republicà, a la batalla del Baladredo (Pallars Sobirà), el juliol de 1938, on fou fet presoner.

Sebastià Buxaderas Roqueta (Tona, 1920-2002), era fill d’una família de forners i pastissers del carrer Major (La Confiança). De jove va formar part de la Federació de Joves Cristians de Catalunya. Va regentar durant molts anys un autoservei al carrer Major. Lligat a moltes iniciatives culturals, va ser regidor de Cultura de l’Ajuntament de Tona entre 1983 i 1987.

La presentació de l’acte, anirà a càrrec de l’historiador tonenc Carles Puigferrat i Oliva, i comptarà amb la venda de llibres per part de la Llibreria Sant Jordi de Tona.

Oriol Riart Arnalot

Oriol Riart Arnalot (Esterri d’Àneu, 1978) és doctor en Història Contemporània, arxiver i fotògraf. Especialista en la guerra civil espanyola, ha estudiat els vestigis bèl·lics dels municipis de Llavorsí i de Soriguera, ha dirigit el documental Valadredo (2011), emès per TVC, i ha treballat com a guia per diferents escenaris de la guerra al Pallars Sobirà. Ha publicat El patrimoni bèl·lic de Sant Joan de Vilamur (2021), Arxius i Guerra Civil (2020), Les falles al Pirineu (2016) i Itinerari d’una memòria enfrontada (2009). Actualment, és el responsable de l’Arxiu Històric de les Valls d’Àneu i de la Biblioteca Pública d’Esterri d’Àneu.

També et pot interessar