Falta ben poc per a la diada de Sant Jordi, patró de Catalunya. Una festa que celebra la cultura i l’amor –representats amb el llibre i la rosa–. Nosaltres t’encoratgem a gaudir d’aquest dia a Tona, dels seus carrers, de les parades de llibreters i floristes, i a demostrar l’amor als qui estimes, com els amants que il·lustren la notícia, Paolo i Francesca, personatges procedents de la Divina Comèdia, poema de Dante Alighieri, que Auguste Rodin va crear i immortalitzar.
Les biblioteques hem elaborat una sèrie de continguts per a aquells que no sabeu què regalar o llegir. Recomanacions de novel·les en diferents idiomes, històries de viatges, còmics, recomanacions de vosaltres, usuaris de les biblioteques, amb els llibres que us han robat el cor, els més prestats…
I també un especial de Sant Jordi amb propostes culturals.
La festa de Sant Jordi
La festa de Sant Jordi se celebra a tot el país el 23 d’abril, dia en què es va morir el cavaller Jordi. El sant, que restava sota les ordres de l’emperador Dioclecià, es va negar a seguir l’ordre de perseguir els cristians, per la qual cosa va ser martiritzat i decapitat. Molt aviat el començaren a venerar com a màrtir i de seguida aparegueren històries fantàstiques lligades a la seva figura.
El culte a sant Jordi es va estendre plenament a tots els Països Catalans, durant l’edat mitjana, per bé que al segle VIII ja n’hi havia devoció. I des de l’any 1456 és el patró oficial de Catalunya.
Tot i que la festa se celebrava amb més intensitat o menys des del segle XVI, és al final del XIX, amb el moviment polític i cultural de la Renaixença, quan s’instaurà Sant Jordi com la diada patriòtica, cívica i cultural més celebrada a Barcelona i a Catalunya.
Orígens de la diada tal i com la vivim avui
Al segle XV ja es feia a Barcelona una fira de roses amb motiu de Sant Jordi. Hi acudien sobretot nuvis, promesos i matrimonis joves, i això fa pensar que el costum de regalar una rosa té l’origen en aquesta festa, que se celebrava al Palau de la Generalitat.
D’una altra banda, l’origen de la diada associada al llibre el situem als anys vint del segle passat, quan l’escriptor valencià Vicent Clavel i Andrés, director de l’editorial Cervantes, va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona i al Gremi d’Editors i Llibreters de fer una festa per a promoure el llibre a Catalunya. La data triada fou el 7 d’octubre de 1927.
El 1929, durant l’Exposició Internacional de Barcelona, els llibreters van decidir d’organitzar-se i sortir al carrer a muntar paradetes per presentar novetats i fomentar la lectura. La iniciativa va tenir tant d’èxit que es decidí de canviar la data i establir com a Dia del Llibre el 23 d’abril, data que coincideix amb la mort de dos grans autors de la història de la literatura: Cervantes i Shakespeare.
Ja de bon començament, la festa va contribuir a donar un impuls fort a la producció editorial catalana i encara avui conserva aquesta essència. I ha estat tan gran la transcendència de la diada catalana que el 1995 la conferència general de la UNESCO va declarar el 23 d’abril Dia Mundial del Llibre i del Dret d’Autor.
La llegenda de Sant Jordi
El llegendari català explica que a la vila de Montblanc hi havia un drac terrible que causava estralls entre homes i bèsties. Per contenir-lo, triaven per sorteig un habitant i el donaven al monstre perquè el devorés. Un bon dia va tocar el torn a la filla del rei, que hauria mort a mans de la fera si el cavaller Jordi no hagués aparegut per enfrontar-se al drac i matar-lo. La tradició afegeix que amb la sang vessada de la bèstia va néixer un roser de flors vermelles.