Es retira el mestre de l’animació, Hayao Miyazaki

Comparteix

El realitzador japonès Hayao Miyazaki, considerat un dels mestres de l’animació, ha anunciat la seva jubilació a la Mostra de Venècia. Amb 72 anys Miyazaki, es retira amb el Lleó d’Or per la seva carrera al 2005, amb l’Óscar a la millor pel·lícula animada en 2001 pel Viatge de Cihiro i deixant joies com El meu veí Totoro, La princesa Mononoke o Ponyo en el penya-segat, que pots endur-te en préstec a la Biblioteca.

Sobre Hayao Miyazaki

Hayao Miyazaki va néixer a Tòquio el 5 de gener de 1941. Va estudiar Ciències Polítiques i Econòmiques a la Universitat de Gakushuin (Tòquio). Al finalitzar la seva etapa universitària entra a treballar com intercalador (encarregat de dibuixos en moviment) a l’empresa d’animació Toei Doga. Amb el temps va anar adquirint llocs de més responsabilitat.

Després del seu pas per Toei Doga, i ja com a animador experimentat, va passar a formar part de la plantilla de Nippon Animation, companyia responsable de sèries com Heidi o Marco. Posteriorment en una nova empresa anomenada Tòquio Movie Shinsha, dirigeix la seva primera pel·lícula Lupin III: El castell de Cagliostro, a més d’alguns episodis de la sèrie Sherlock Holmes.

Després de diversos anys immers en  el seu treball, i davant la impossibilitat de realitzar un llargmetratge personal de manera independent, rep l’encàrrec per part de la revista Animage de realitzar amb total llibertat creativa un manga, que més tard ell mateix adaptarà a la gran pantalla i esdevindrà la seva primera pel·lícula “com a autor”: Nausicaä de la Vall del Vent (1984).

A Studio Ghibli, amb llibertat de moviments, Miyazaki s’endinsa en la direcció i el guió de títols com El castell en el cel (1986), El meu veí Totoro (1988), Nicky, l’aprenenta de bruixa (1989), Porco Rosso (1992) o La princesa Mononoke (1997), el seu projecte més ambiciós, que va suposar la seva consagració com a mestre de l’animació japonesa. Després d’aquest punt d’inflexió, Miyazaki inicia l’etapa més brillant de la seva carrera amb pel·lícules com El viatge de Chihiro (Oscar a la millor pel·lícula d’animació 2002), El castell ambulant (2004) o Ponyo en el penya-segat (2008).

A la Biblioteca trobaràs

Ponyo en el acantilado / Hayao Miyazaki. Aurum, 2009
Nausicaä: del valle del viento / Hayao Miyazaki. Planeta DeAgostini, 2001

També et pot interessar