Epitafi del poeta Juan Gelman

Comparteix

Un pájaro vivía en mí.
Una flor viajaba en mi sangre.
Mi corazón era un violín.

Quise o no quise. Pero a veces
me quisieron. También a mí
me alegraban: la primavera,
las manos juntas, lo feliz.

¡Digo que el hombre debe serlo!

Aquí yace un pájaro.
Una flor.
Un violín.


El poeta argentí Juan Gelman ens ha deixat. Nascut a Buenos Aires, al barri de Vila Crespo, el 3 de maig de 1930, va ser el tercer fill d’un matrimoni d’immigrants ucraïnesos. Va estudiar al Col·legi Nacional de Buenos Aires i posteriorment inicià estudis universitaris de química, els quals va abandonar al mateix temps que va decidir dedicar-se a la poesia. Al 1954 va treballar com a redactor a Nuestra palabra i al diari comunista La Hora, i com a corresponsal de l’agència xinesa Xin Hua
Forçat a l’exili, va residir a Roma, Madrid, Managua, París, Nova York i Mèxic. En aquest període va alternar la seva activitat política contra la dictadura militar amb treballs de traducció per a la UNESCO. Al 1988 va tornar a l’Argentina al juny, després de tretze anys de proscripció i persecució judicial. L’any 2000, després d’una tenaç cerca, va trobar i va identificar a la seva néta a la qual mai va conèixer després de la desaparició i assassinat del seu fill i la seva nora.

La poesia de Juan Gelman va íntimament lligada a la seva vida. En paraules de Julio Cortázar, “per ventura el més admirable en la seva poesia és la seva gairebé impensable tendresa allí on més es justificaria el paroxisme del rebuig i la denúncia, la seva invocació de tantes ombres des d’una veu que amanyaga, una permanent carícia de paraules sobre tombes ignotes”.

La seva obra, juntament amb la de Mario Benedetti i la de Oliverio Girondo, va formar part del guió de la pel·lícula El lado oscuro del corazón (1992) d’Eliseo Subiela.


Per a saber més

Tot sobre la poesia de Juan Gelman
La bitácora de Juan Gelman
Juan Gelman a Instituto Cervantes
Especial Juan Gelman al diari El Mundo

A la Biblioteca trobaràs

Mundar: Ciudad de México 2004-2007 / Juan Gelman. Visor, 2008
Salarios del impío y otros poemas / Juan Gelman. Visor, 1998


També et pot interessar