Ens deixa Peret, el rei de la rumba

Comparteix

Pere Pubill Calaf, Peret, va morir ahir als 79 anys a causa d’un càncer. Peret ha estat una de les figures més emblemàtiques i reconegudes de la rumba catalana. Va néixer a Mataró el 24 de març de 1935 i va créixer en un assentament de barraques fins que, amb 4 anys, la seva família va mudar-se a Barcelona, al barri del Portal, un dels principals nuclis habitats per la comunitat gitanocatalana. 

El 1963, Peret publica el seu primer senzill i participa a la pel·lícula Los Tarantos, protagonitzada per Carmen Amaya. Durant els anys seixanta grava infinitat de discos. Amb “Una lágrima” obté el seu primer gran èxit. Després vindrien “El gitano Antón“, “Saboreando“, “¡Lo mato!“, “Si fulano fuese mengano” i “Borriquito como tú“, que consagra definitivament a Peret a nivell internacional. 

Als anys vuitanta, Peret deixa els escenaris per dedicar-se a predicar en l’Església Evangelista de Filadelfia. Però reprèn la seva carrera com a intèrpret al 1992 a la cerimònia de clausura dels Jocs Olímpics amb la cançó Gitana hechizera. A partir del 2000, continua actuant mentre el van reivindicant les noves generacions rumberes.

Per a saber més

Canal oficial de Peret a youtube 
Pàgina de facebook de Peret

A la biblioteca trobaràs

Que levante el dedo / Peret. K Industria Cultural, 2007
Rey de la rumba / Peret. Virgin España, 2000
Grandes éxitos / Peret. BMG Ariola, 1990
Sabor de rumba: identitat social i cultural dels gitanos catalans / Albert Àlvarez i Aura. Pagès, 1995

També et pot interessar