Ens deixa el poeta del rock Leonard Cohen

Comparteix

Como un pájaro en un cable
Como un borracho en un coro de medianoche
He intentado a mi manera ser libre
Como una lombriz en un anzuelo
Como un caballero de un libro pasado de moda
He guardado todas mis cintas para vos
de “Songs From A Room”

El  poeta, novel·lista i cantant de veu greu i profunda, Leonard Cohen, ha marxat als 82 anys, però ens deixa un llegat en forma de lletra i música que sobrevola especialment l’amor, l’espiritualitat, la religió, la mort, l’aïllament i les relacions de parella. 

Nascut a Mont-real (Canadà), va viatjar de forma física i literària al llarg de la seva vida. Va viure a  a Mont-real, Londres, Grècia, Nova York, Los Angeles. Va créixer amb W.B Yeats, Irving Layton i Walt Whitman.

Cohen va debutar en la música amb el disc “Songs of Leonard Cohen” (1967), considerat una obra mestra i que incloïa cançons com “Sota Long, Marianne” o “Suzanne”. La seva lloada carrera, un model de referència per als cantautors de totes les generacions, inclou altres discos molt destacats com “Songs of Love and Hate” (1971), “I’m Your Man” (1988) o “Various Positions” (1985), en el qual apareixia “Hallelujah”, una de les seves cançons més populars.

Després d’un retir espiritual als 90, Leonard Cohen torna a l’activitat musical i als escenaris per qüestions econòmiques, per sobreviure. Des de llavors va publicar “Old Idees” (2012), “Popular Problems” (2014) i el seu epíleg musical llançat a l’octubre d’aquest any “You Want It Darker”, que ben aviat estarà a la Biblioteca.

Entre els múltiples guardons que va rebre al llarg de la seva trajectòria figura el Premi Príncep d’Astúries de les Lletres que va obtenir en 2011.

Per a saber més

També et pot interessar